Ohjelmistotalo Avoinen blogissa julkaistiin hiljattain WordPressiä ja ProcessWireä vertaileva kirjoitus otsikolla “Julkaisujärjestelmillä on eroja“, jonka lopputulemana voidaan rivien välistä lukea ProcessWireä pidettävän parempana julkaisujärjestelmänä.
Tätä johtopäätöstä emme voi tietenkään kiistää, koska se on mielipidekysymys. Voimme kuitenkin vastata WordPressiin kohdistettuun, osin täysin oikeutetuun, kritiikkiin ja korjata muutamia kirjoituksessa esiintyneitä väärinkäsityksiä.
Alkuun on todettava, että julkaisujärjestelmiä on paljon. Duden devaajat ovat käyneet niitä vuosien aikana läpi roppakaupalla, testanneet sekä seuranneet niiden kehitystä. Mikään muu julkaisujärjestelmä ei ole toistaiseksi ollut yhtä helppokäyttöinen, monipuolinen ja kevyt kuin WordPress. Myös ison osan kokeilluista julkaisujärjestelmistä kehitys on loppunut parin vuoden jälkeen.
Mutta, paneudutaanpa Avoinen kirjoituksessa oleviin väittämiin.
Väite: WordPress on alkujaan suunniteltu blogeille
Duden devaajat ovat käyttäneet WordPressiä versiosta 1.5 (2005) lähtien ja on totta, että WordPress aloitti blogialustana, mutta sitä se ei ole ollut yli viiteen vuoteen. Nykyään WordPressiä käytetään kokonaisvaltaisena verkkosivusto ja –kauppa -alustana sekä taustajärjestelmänä mm. kassajärjestelmiin ja sillä voi tehdä vaikkapa mobiiliapplikaatioita.
Väite: WordPress on laajennuksien osalta kokonaisuudessaan aika kirjavasti toteutettu, vähän purkkatyyliin erilaisia kolmannen osapuolen lisäosia ja ominaisuuksia.
WordPressiin on paljon lisäosia, koska kyseessä on maailman suosituin julkaisujärjestelmä. Purkkaa löytyy, mutta koodareina voimme sanoa että hyvin tehdyt lisäosat on helppo löytää. Nykyään myös peruskäyttäjälle, arvostelujen sekä suositusten perusteella. Varsinkin viimevuosina WordPressin lisäosahakemistosta vastaava tiimi on panostanut vahvasti sen laadun parantamiseksi. Osa lisäosista on myös WordPressin kehitystiimissä mukana olevien itsensä kehittämiä.
Muiden toimistojen tapaan, me Dudella teemme omia lisäosia asiakkaiden tarpeisiin. On kummallista yleistää, että kaikki WordPressiin koodatut palikat olisivat ikäänkuin “purkkaa”, vaikka tästä ei todellisuudessa ole kyse.
Väite: WordPress-lisäosan mukana saattaa tulla käytännössä oma käyttöliittymänsä, joka käyttäjän on opiskeltava.
Tämä ei pidä paikkaansa, sillä oikeaoppisesti WordPressiä käyttäessä käytetään aina sen omia tapoja käyttöliittymän rakentamiseen.
Isommissa toteutuksissa on usein ylläpidettävänä laaja kirjo monipuolista sisältöä, ja silloin jää koodarin vastuulle huolehtia myös sisällönhallinnan selkeydestä. Käyttäminen on aika suoraviivaista ja jos jokin asia ei löydy helposti tai on epäselvä, silloin on tehty jotain väärin. Tämä pätee kaikkiin julkaisujärjestelmiin.
Väite: Jos asiakas haluaa esim. palautelomakkeen WordPress-sivustolle, joutuu kehittäjä ensin käymään läpi lisäosalistauksen ja tutkimaan mitä on saatavilla. Saman asian tekeviä lisäosia saattaa löytyä jopa pari sataa. Arpapelillä näistä sitten asennetaan jokin ja toivotaan, että se vastaa asiakkaan tarpeeseen. Mikäli ei vastaakaan, on todella kovan työn takana muokata se sopivaksi.
Tässä digi-/mainostoimisto tulee mukaan kuvioihin. Asiakkaan ei ole tarkoitus etsiä lisäosia, vaan me autamme kokemuksemme mukaan. WordPressin kanssa työskentelevät koodarit sekä toimistot ovat kokeilleet varmasti lukuisia lisäosia ja valikoineet käyttöönsä paletin parhaimmistosta. Jos jotain lisäosaa ei ole olemassa tai tarjolla on ainoastaan huonosti tehtyjä vaihtoehtoja, WordPressille on helppo tehdä oma lisäosa.
Jos taas haetaan argumenttia siitä, että “lisäosat ovat väärin”, olemme täysin eri mieltä, koska julkaisujärjestelmän ei pitäisi oletuksena tarjota mitään mitä ei tarvita. Usein julkaisujärjestelmissä on ihan liikaa kaikkea, mitä joutuu karsimaan pois. WordPressissä on juuri tarpeeksi, josta on helppo ja joustava laajentaa lisäosien avulla – jotka hyvin koodattuina eivät hidasta tai sekavoita kokonaisuutta.
Väite: ProcessWire vaatii asentamisen ennen käyttöönottoa, WordPressissä riittää pelkkä rekisteröityminen.
Tässä sotketaan keskenään kaupallinen wordpress.com sekä itse asennettu wordpress.org. Nämä ovat täysin kaksi eri asiaa. WordPress.com on blogityyppinen palvelu, johon ei juuri voi koodata tai tehdä mitään omaa. Kirjoituksen vertailussa on menty vähän metsään tämän suhteen.
Mitä tulee tietoturvaan, toki suosittu alusta on hyökkäysalttiimpi. Meillä Dudella tietoturva otetaan kuitenkin vakavasti. Saamme hälytykset mahdollisista ongelmista samantien niiden ilmaantuessa, teemme päivitykset vuorokauden kuluessa niiden julkaisusta, hoidamme palvelinpuolta päivittäin ja automatiikka estää mm. brute-force -hyökkäykset.
Viimeaikoina myös entistä useampi hostingyritys on alkanut tarjoamaan erityisesti WordPressille suunniteltua, turvallisuuden huomioon ottavaa, palvelua. Esimeriksi suomalaisen Seravon päätuote on täysin WordPressiin keskittyvä premium hosting ja ylläpitopalvelu.