Kysy mitä tahansa, me vastaamme!

Duden ensimmäinen Ask Me Anything -teemapäivä avasi bisnessalaisuudet auki. Lue yli 100 kysymystä vastauksineen alta!

AMA on päättynyt! Kiitos kysymyksistä, niitä tuli enemmän kuin odotimme!

AMA eli "Ask Me Anything" on alunperin Redditistä tuttu formaatti, jossa starat vastaa kansan kysymyksiin. Me päätimme tehdä AMAn Redditin sijaan omilla sivuillamme. Suora linja Duden sopukoihin oli avoinna perjantaina 15.1.2021, kun järjestimme koko päivän mittaisen kysy ja vastaa -session. Rehellisiä vastauksia tilannehuoneessa sorvasi koko Duden tiimi.

Miks näissä ei oo semmosia tykkäys-nappeja, kun naurattaa niin pirusti teidän vastaukset ja haluais sen ilmaista? :D

Tuumasin jo tuossa aamupäivällä ihan samaa ja kävipä jopa mielessä että koodaan sellasen toiminnallisuuden äkkiseltään, mutta tämä kysymysten virta on vaan niin kova ettei ehdi. Ens AMAan tulee tykkäysnapit, se on lupaus. 👍🏻 -Niku

Loistava ajatus! Niku vois nohevana näppästä tälläsen kasaan jo tähän AMAan ja saatte sitten käydä tykkäilemässä kunhan kysymysten virta lakkaa joskus. -Timi

Edit: Ja mehän näppästiin porukalla! Tiimityö toimii. Kysymykset järjestyy nyt tykätyimmästä alaspäin. -Roni

Montako Dudea tai Dudettea tarvitaan vaihtamaan hehkulamppu?

Kuusi. Ensin toimitusjohtajamme Kristian tekee 8-sivuisen tarjouksen hehkulampun vaihtamisesta. Tarjouksen hyväksynnän jälkeen luova osastomme Kari & Juha ottaa projektin haltuunsa, kartoittaen esimerkiksi minkätyyliset kaupalliset tavoitteet ja käyttäjäpolut hehkulampun vaihdolla on ja sen jälkeen tekevät pikselintarkat suunnitelmat vaihdosta.

Seuraa projektin luovutus devitiimille. Timi selvittää vanhan hehkulampun speksit ja hankkii paikalle uuden modernin äly-LED-lampun, koska meillähän ei mitään legacya tunkata. Niku ruuvaa lampun paikalleen ja kirjoittaa modernilla JS:llä ohjauskomennot valaisimelle. Roni viimeistelee asentamalla varjostimen, kytkee valaisimen päälle ja kirjoittaa lopuksi blogin "Miksi kannattaa tilata lampun vaihto digitoimistolta?".

Kuka hullu nyt enää vuonna 2021 koodaa PHP?

Tunnustan. -Timi

Ja töitä tuntuu riittävän. -Juha

Mikä on elämän tarkoitus?

Tulla parhaaksi versioksi itsestään. Ja pizza. -Kari

Saunominen, pyöräily ja maailman parantaminen. -Timi

Rakastaa ja tulla rakastetuksi. -Niku

Teknisesti ottaen olla olemassa ja kuolla. Mutta myös samat mitä jantterit vastasivat edellä. -Roni

Löytää oma paikkansa tässä valtavassa muurahaiskeossa, jättää joku jälki joka kasvaa jotain hyvää seuraaville sukupolville. -Kristian

Olla hyvä ihminen. -Juha

Kuinka monta viherkasvia teidän toimistolla on? Iloista viikonloppua :)

Nopealla laskutoimituksella päästään siihen 20 kasvin hujakoille. Erityisen mielissään ollaan tästä neukkarin kumipuusta, joka on sanalla sanoen massiivinen. Kasvit koki myös "yllättävää" kasvupyrähdystä, kun taloon liityin reilu vuosi sitten. Koska kasvit on ihan best ja niiden hoitaminen käy terapiasta. -Kari

Miten paljon Juhan juuret pienessä mutta barbaarisessa Karstulassa vaikuttaa visuaaliseen ulosantiin?

Arvet on syvät. Liian syvät. -Juha

Lampun henki tässä moro. Saatte kolme digitoimistoarkeen liittyvää toivetta. Mitä toivotte?

Hellou lampun henki, Kristian tässä moi. Missä olet piilotellut kaikki nämä vuodet kun sinua on kaivattu? Mutta hyvä että ilmaannuit, nimittäin täältä pesee:

  1. Tasaisuutta. Voitko lampun henki säätää kosmista kysyntää ja projektikuormaa siten, että se jakautuu tasaisesti läpi vuoden? Mutta jätä heinäkuu silti hieman väljemmäksi, niin ehditään lomailla.
  2. Parempaa keskittymiskykyä/priorisointia: Myönnetään, erilaisia signaaleja tulee päivän aikana melko paljon ja joskus on vaikea pitäytyä alkuperäisessä päivän agendassa pieniä tulipaloja sammutellessa. Anna voimaa keskittyä oleelliseen.
  3. Lampun henki, oikeastaan eniten kaipaan sitä tavallista digitoimistoarkea ennen koronaa. Muistatko sen ajan, kun ihmiset saattoivat kokoontua yhdessä turuille, toreille ja toimistoille? Aikaa, jolloin etätyö oli vapaaehtoinen valinta eikä pakon sanelema juttu. Lampun henki, voitko poistaa koronan?

Miksei teillä ole yhtään naista töissä?

Edit: Nykyään (2022) on!

Sitä mekin ihmetellään toisinaan, mutta totuus on se että rekryihin on tullut hakemuksia n. 99% miehiltä ja 100% valitun hakijan osaaminen/referenssit ovat olleet avaintekijä valitulla, joka on sattunut olemaan miesoletettu. Pätevät hakijat - sukupuoleen katsomatta - joilla on referenssit kunnossa: tervetuloa Dudelle! Tästä ei tämän kummempaa somekohua nyt saa valitettavasti aikaan. -Kristian

”Mutta kehitysteemaa/startteria ei pitäisi koskaan ajaa teemahakemiston kautta vaan ladata gitistä ja noudattaa ohjeita oman teeman kasaamiseen.” Miksi ei? Eikös startterista luodulla lapsiteemalla kuitenkin saada saavutettua sama lopputulos?

"Been there, done that. Revin hiuksia päästäni." -Timi

"Siksi koska ainakin suurin osa starttereista ei ole suunniteltu tähän käyttöön. Noudatamme (ja suurin osa kokemukseni perusteella noudattaa) Automatticin/WordPressin _s (underscores) viitoittamaa tietä, eli "I'm a theme meant for hacking so don't use me as a Parent Theme. Instead try turning me into the next, most awesome, WordPress theme out there. That's what I'm here for.". Lapsiteeman on usein hankala ottaa parent-teeman päivityksiä huomioon, eikä tällainen riippuvuussuhde ole yleensä säädön arvoista. Mieluummin yksi teema kuin kaksi, jotka eivät tiedä toisistaan. Isäntäteemalla ei myöskään yleensä tee mitään, se on vain turhana riippakivenä ja pohjana, ainakin meidän tarkoituksessa. Jos Air toimii käytössäsi parent-teemana ja sinulla on siihen toimiva child-teema, ilman muuta kannattaa menetellä näin. Mutta lähtökohtaisesti en suosittelisi." -Roni

"Lapsiteema on kuin lapsi. Jos nyt päätät sitten kaikkien kehotuksista huolimatta sellaisen tehdä, niin valmistaudu henkisesti korjailemaan jälkiä joka ainoa päivä seuraavat 18 vuotta vailla kiitosta" -Niku

Tiedättekö kaikki toisenne tulot?

Kaikkia tuloja ei tiedetä, osa kun harrastaa sijoittamista jne. Palkoista ollaan kuitenkin oltu aina avoimia, kaikki tietää mitä toiset saa ja ollaan jopa kerrottu ihan blogin puolella julkisesti paljonko nostellaan. Tällä hetkellä kaikki saa samaa 3 000 euron kuukausipalkkaa. Jokainen dudelainen seisoo palkoista avoimesti puhumisen takana.

Kinkku vai juusto päälle?

Ehdottomasti molemmat! -Kristian

Käykö toimistolla eläinvieraita? 🐶🥺

Kyllä välillä! Bostoninterrierini Justiina ja Ossi vierailee aika-ajoin piristämässä pajan väkeä <3 -Kari

Dude, kuten moni muukin digitoimisto sanoo: 1. WordPress on huippu mm. koska avoin koodi, kehittäjäystävällinen 2. Ei lähdetä mukaan kolmannen osapuolen projektiin, eli ei jatkokehitetä muiden WordPress sivuja. Eikö nämä asiat vähän taistele keskenään? Toisaalta hehkutetaan avoimen koodin hyviä puolia mutta silti suhtaudutaan muiden tekemiin WP sivuihin todella suurella vastahakoisuudella. Ymmärrettävästi 50 plugarin pagebuilder addon kikkareteemat ei ole niitä mukavimpia devauskohteita. Mutta voisiko olla tilausta jollekin projektistandardille jota noudattamalla helpottuisi WP digitoimiston vaihto?

Hyvä kysymys! Lähtökohtaisesti ne liidit jotka tulee kyselemään jatkokehitystä putoaa nimenomaan näihin pagebuilder, lisäosahelvetti, themeforest ja codecanyon kategorioihin. Taikka sitten toteutuksen on tehnyt toimisto, jonka kehitystyökalut ja käytänteet eivät ole avointa lähdekoodia - jolloin asiakkaalle muodostuu iso lasku. Tämän takia ollaan puhuttu siitä, että ei tehdä jatkokehitystä muiden projekteihin.

Todellisuus on kuitenkin tarua ihmeellisempää. Jos kysyjä vaikuttaa olevan täysissä ruumiin ja sielun voimissa, asiaa harkitaan tarkemmin. Joitakin muiden toteuttamia sivustoja ollaan otettu meidän hellään huomaan. Näissä tapauksissa tutustutaan aina huolella siihen mitä saitti on syönyt, jotta vältyttäisiin yllätyksiltä. Muutamien toimistojen projekteihin on ollut ilo hypätä jatkokehittämään, koska he ovat jakaneet meidän kanssa pääpiirteittän samanlaisen kehittämisen filosofian.

Projektistandardit on tavallaan jo olemassa. Kun käyttää mahdollisimman paljon WordPressin omia tapoja eikä rakenna kustomoituja himmeleitä, frameworkkeja jne niin pääsee pitkälle. Harmillisen moni toimisto on näennäisesti "avointa lähdekoodia" käyttävä sekä puolustava, mutta todellisuudessa joku toteutuksen osa vendorlockaa asiakkaan heihin.

Meillä ei olla lähdetty kikkailemaan turhia tekniikan puolella, projekteihin ei lyödä kiinni vendorlockaavia komponentteja ja kaikki meidän kehitystyökalut ovat julkisena Githubissa. Alan muut toimijat voivat siis helposti tsekata sieltä millä työkaluilla ja tavoilla asiakkaittemme projekteja toteutetaan. -Timi

Moi! Janne Tampereelta haluaisi tietää että miten siellä Jyväskylässä on noin komeita ja fiksuja karjuja.

Epäilen sen liittyvän Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuuden aiheuttamaan Cesium-137-laskeumaan, joka osui pahiten juuri tähän keski-suomen hoodeille. Tästä syystä olemme myös erityisen loistavia. -Niku

Paras action elokuva kautta aikojen?

"Rambo ykköne." - Niku

"En kato actionia. Ainoastaan kovia dokkareita." -Timi

"Ehdottomasti Arskan Predator." - Kake

"The Rock." - Kristian

"No ei yhtä voi sanoa. Mutta jos pakko on niin Die Hard (1988)." -Roni

"Kaikki mis on Nicolas Cage." - Juha

Kuinka tärkeää teille on tuottamanne sivujen saavutettavuus? Onko saavutettavuus Dudelle ennestään tuttu homma? Ja jos on, miten markkinoitte tätä tärkeää ominaisuutta?

Erittäin tärkeää ja on tuttua ja ollut aina osana workflowtamme. Toteutamme kaikki projektimme saavutettavuus mielessä pitäen. Sivujen tärkeimpien käyttötoimintojen täytyy toimia pääpiirteittäin näppäimistöllä ja sokeain lukulaitteilla, tämän perustoimivuuden varmistamme jo toteutusvaiheessa ilman erillistä mainintaa.

Asiakasprojekteissa pyritään lähtökohtaisesti WCAG 2.0 A-tason saavutettavuuteen, asiakkaan ja projektin sallimissa rajoissa. Jos projekti sen sallii, keskitytään myös tarkemmin laajemman saavutettavuuden ja inklusiivisuuden parantamiseen, esimerkiksi kontrastiasioihin WCAG 2.0 AA:n ja AAA:n puitteissa, lisätyönä auditoinnin kautta.

Joissakin projekteissa (etenkin vanhemmissa) saavutettavuusasiat ovat jääneet valitettavasti auttamatta kunnolla testaamatta, mutta erityisesti viime vuosien aikana asiaan on paneuduttu kunnolla ja asiaan vaaditulla vakavuudella. Tästä löytyy mm. blogaus Saavutettavuus ei ole pelkästään sokeita varten – Saavutettavat verkkosivut hyödyttävät kaikkia (2020) ja saavutettavuudesta löytyy lisää tietoa myös operointimanuaalistamme.

Saavutettavuutta olemme alkaneet markkinoimaan vasta lakimuutoksen astuessa voimaan kun kysyntä esimerkiksi auditoinneille ja teknisille korjauksille on kasvanut. -Roni

Millanen strategia dudella on, kasvua katosta läpi?

Ei missään tapauksessa noin, hyvä katto menee rikki ja remontit on kalliita. Strategiana ehdottomasti seuraavalle kolmelle vuodelle ennen kaikkea kannattava, hallittu kasvu. Tarkempia tavoitteita avataan blogissa säännöllisin väliajoin, kannattaa käydä toisinaan väijymässä ;) - Kristian

Mistä hinnasta Roni leikkaisi tukkansa tai Juha partansa?

"Asia on sellainen, että tätä hintaa pitäisi kysyä enemmänkin vaimoltani, sillä hän ei ole tuntenut minua lyhyttukkaisena ja on ilmaissut, että ei suostuisi että leikkuuttaisin. Olen välillä aikuisiällä miettinyt tukan leikkaamista, mutta on se sen verran iso muutos ja osa identiteettiä, että en tiedä haluaisinko ryhtyä siihen. Mutta jos hinnasta sovitaan niin... en osaa sanoa. Satoja? Tuhansia? Mitä enemmän, sen parempi toki!" -Roni

"Sopiva lahjoitus esim. mielenterveystyöhön niin I'm in!" -Juha

Miten sanat ”laatu” ja ”WordPress” sopivat yhteen? Oletteko koskaan ajatuksella katsoneet miltä esimerkiksi wp-login.php -tiedosto näyttää?

Oikein hyvin 😊 On totta, että WordPressin koodipohjasta löytyy kaikenlaista enemmän tai vähemmän jännää - mutta hei realistisesti, mistä täysi-ikäisestä järjestelmästä ei löytyisi? WordPressin ydintä kehitetään edelleen aktiivisesti, uusia ominaisuuksia tulee ja vanhoja kehitetään. Netin käytetyimpänä julkaisualustana sen tietoturvaa ja toimivuutta koetellaan huomattavasti enemmän, kuin modernien ja hypetettyjen teknologioiden.

WordPressin päälle tehtyjen toteutusten laatu lähtee sitten tekijöistä. Maailmaan kun mahtuu paljon erilaista koodia. Meillä noudatetaan hyvin tarkasti tiettyjä koodistandardeja ja yhtenäisiä tapoja tehdä asioita. -Timi

WP-Metsä 2022(2021?)?

Ah, tuo järjestämäni legendoja synnyttänyt WP-jengin mökki-meetti, jonka uusinta on kyllä käynyt monesti mielessä, mutta aina on tullut jotain mutkia matkaan - viimeisimpänä korona. Sovitaan nyt näin juhlallisissa merkeissä, että kunhan globaali epidemia on nujerrettu, niin WP-Metsässä tavataan! - Niku

Onhan tulossa pian uutta merchiä lämmittämään ihmispolon ruumista ja sielua?

Aihetta sivusin tässä kysymyksessä. Keväällä koitetaan repäistä uutta ulos. On muuten todella siisti idea jo paidan printtiin! -Kari

Kuka teistä on käyttänyt ysärinä MS FrontPagea?

"Minä käytin Adoben PageMilliä hetken ja sitten hyppäsin FrontPagen yli suoraan koodaamaan. Ärsytti kun ohjelmat tekivät omaa koodiaan sekaan aina kun vaihtoi esikatselu- ja koodinäkymän välillä." -Roni

"Käytössä oli tuolloin lähinnä Adobe GoLive." -Kristian

"Tuttu on nuoruusajoilta. Myös Adobe Dreamweaveria tuli käytettyä hetki. Sittemmin opettelin perus html:n salat, jolloin nuo jäi tarpeettomaksi." -Kari

"On sitä tullut kokeiltua, mutta pääasiassa Notepadilla koodasin ysärillä ja 2000-luvulla." -Niku

Onko 40 vuotias liian vanha vaihtamaan alaa it-alalle?

Ehkä enemmän pohtisin sitä, mahdollistaako elämäntilanteesi sen ja onko sinulla aikaa opetella uutta. Mielestäni intohimo ja halu oppia on kaikki kaikessa alanvaihdossa. Joskus tämä vaatii myös vapaa-ajalta uhrauksia, jos oppimista on paljon uudelta alalta. Iällä ei saisi olla mitään merkitystä. -Kari

Itse vaihdoin koodariksi käytännössä täysin eri alalta 33-vuotiaana. Omalta osalta toki suunnanmuutos ei ollut aivan täydellinen, koska olen pohjimmiltani kuitenkin totaalinen nörtti ja harrastanut pienestä pitäen kaikenlaista tietokoneiden kanssa. Tässä työssä on paljon hyötyä siitä, että ymmärtää miten asiat toimivat eri tasoilla, vaikkei niitä tietoja ja taitoja päivittäisessä työnteossa tarvitakaan. Toisaalta oma työkokemus esimerkiksi myyjän hommista on ollut yhtä lailla todella arvokasta. Itse lähestyn vääjämättä tuota neljän kympin merkkipaalua ja jos en olisi vaihtanut koodariksi kolmekolmosena, tekisin vaihdoksen nyt ihan yhtä lailla, enkä usko että ikä olisi este. -Niku

Kärsittekö koskaan huijarisyndroomasta?

"En oikeastaan koe niin, vaikka ilmiö on mielenkiintoinen ja moniulotteinen. En koe että huijaisin ketään ja ammatillinen itsetunto on vuosien varrella kasvanut sen verran hyväksi että en ole kokenut vuosiin olevani osaamaton paska. Perfektionistin vikaa pakkomielteineen ja muita mielenterveysongelmia kyllä löytyy, mutta huijarisyndroomaa en koe omakseni." -Roni

"Nuoruudessani säännöllisesti. Nykyään päivätyössä en enää kovin usein, koska kokemus on tuonut luottoa omaan tekemiseen. Iso merkitys on ollut myös mun tekemiseen uskovilla työkavereilla, asiakkailta saaduilla kiitoksilla ja Koodarikuiskaajan yhteisön vertaistuella. Kansainvälisessä WordPress-yhteisössä toimiessa huijis nostaa useammin päätään." -Timi

"Nuorempana enemmän, vaikka vieläkin se joskus pilkahtelee näkyviin. Näin luo itselle turhaa painetta ja ahdistusta omasta tekemisen laadusta, vaikka ei syytä olisi (perfektionistin vikaa). Joskus omaa osaamista kyseenalaistaessa kompensoi ottamalla lisää duunia taakakseen, ikäänkuin todistaakseen oman arvonsa firmalle ja muille tyypeille. Toisinaan taas tuntee olevansa aallonharjalla vailla epäilyksiä omasta osaamisestaan. Asiakkaiden antama positiivinen palaute pitää huijikset loitolla ja osaa olla ylpeä omasta tekemisestään. Itseluottamus on kasvanut aina sitä myötä, kun projekteja on saattanut onnistuneesti maaliin." -Kari

Miten usein joudutte tilanteeseen, missä asiakas sanoo ”Tehkää hienot sivut!” kun kysytte mitä asiakas haluaa? Miten taklaatte itsenne läpi seuraavaan etappiin.

Ei meillä nykyään oikein ole tämäntyyppisiä projekteja kun projektien kokoluokat ovat sen verran isompia kuin joskus muinoin, että on pakko olla tavoitteita. Joskus tämänsuuntaista ehkä saattaa tulla, mutta harvemmin tilanne on sellainen että asiakas ei yhtään tiedä mitä haluaa. Usein näissä annetaan vapaat kädet suunnitteluun, joka ei ole aina huono asia. Mutta pyrimme kuitenkin aina aloitusworkshopissa kartoittamaan toiveet, tavoitteet, kohderyhmät jne., joiden kautta ajatukset sitten tulee tavalla tai toisella vastaan, viimeistään siinä vaiheessa kun käydään läpi ilmeitä ja sivustoja, jotka ovat eniten asiakkaan mieleen. -Roni

Vinkkejä aloittelijoille, miten pääsyä devaajaksi?

"Devaajaksi ei pääse kuin yhdellä tavalla: Koodaamalla. Rakentele omia juttuja, osallistu avoimen lähdekoodin projekteihin githubissa jne. Sitten vaan keräät koodaamiasi asioita jonkinlaiseen portfolioon. Hyvillä työnäytteillä aukeaa varmasti työmahdollisuuksia." - Niku

"Tekemisen, avoimen lähdekoodin ja yhteisön kautta. Koodaa ja testaile vähän eri juttuja. Löydä sieltä se, mitä sä haluat tehdä. Kun sun omasta jutusta on joku käsitys, hyppää rohkeasti yhteisöön mukaan - avoimen lähdekoodin projekteissa ihmiset on todella avuliaita. Näillä eväillä löysin itsekin tieni alalle, en niinkään koulun penkin kautta." -Timi

"Tee, tee ja tee. Omalla tekemisellä pääsee pitkälle. Tiesin että tämä oli minun juttuni jo 10-vuotiaana ja olen siitä lähtien koodannut päivittäin, mutta sinun ei tarvitse aloittaa kymmenvuotiaana päästäksesi alalle. Aikoinaan ei ollut töitäkään niin paljon tarjolla kuin nyt. Nykyään 2020-luvulla etenkin webbidevaus on THE ala, jolta löytyy töitä pilvin pimein. Taannoin sain ensimmäisen web-alan työpaikkani sillä, että laitoin ihan kaikki harrasteprojektini koodia myöten portfolioon, joka oli monta kymmentä sivua. Pelasin varman päälle, heh. Sain heti töitä, eikä koulutustasoani katsottu mitenkään. Olen koulutukseltani ylioppilas.

Nykyään on superpaljon enemmän resursseja netissä aloitteluun. Olen itse front end -koodari eli teen lähinnä asioita mitkä "näkyvät" selaimessa, eli tyylillisiä juttuja, joten voin antaa ohjeita vain tähän. Nikun ja Timin hyvien tapojen lisäksi kannattaa lueskella alan blogeja kuten CSS-Tricks (muitakin on mutta tämän nostan tässä) ja CodePenin haulla kannattaa etsiä jotain kivaa kuten button effect tms. ja katsoa miten asioita on tehty. Meidän omasta operointimanuaalista löytyy myös devaajille paljon matskua. On totta, että aihe on laaja, mutta tässäpä jotain alkuun! Kannattaa myös ehdottomasti liittyä WordPress Finlandin Slackiin, sieltä löytyy satoja kehittäjiä jotka auttavat mielellään, jos siis WordPress-maailmaan päädyt. Tsemppiä!" -Roni

Haluaisin tietää minkälaiset kapasiteetit teillä on WC-paperien suhteen? Lisäksi käytättekö WC-tiloissanne ilmanraikastinta?

Kapasiteetti on tällä hetkellä tyydyttävä, eli aika hyvin on pyyhkinyt. WC:n suihketyyppisenä ilmanraikastimena toimii Zen-tuoksu. Tämä vastaus olisi toiminut aika hyvin myös tuossa "Miten ylläpidätte mielen ja kehon hyvinvointia?" -kysymyksessä.

-WC-tilamestari

Viekö tää vastailu aikaa asiakasprojektien tekemiseltä? ;)

Tavallaan vie. Mutta olemme ottaneet tämän huomioon tekemällä asiakashommat ensiksi siihen kuntoon, että aikataulut eivät pauku tai leviä käsiin :) Kyllä tämäkin näyttäisi kuitenkin ihan työstä menevän! -Kari

Mis vihu?

"Kulman takana." -Roni

"B-pommilla." -Juha

Slayer vs. Metallica?

"Metallica!" -Kari

"Kirk Hammetin wah!" -Niku

"Tykkään molemmista, mutta jos pakko on valita niin (vanha) Metallica." -Roni

"Pantera!" -Juha

"Vanha Metallica." -Kristian

"En kuuntele." -Timi

Mitkä on teidän työvälineiden tekniset speksit? Kone, hiiri, näppis, näyttö jne

Parasta mitä rahalla saa, luonnollisesti. Meillä on ollut aina periaatteena, että työvälineiden pitää olla kunnossa eikä niistä lähdetä tinkimään. Kaikilta löytyy speksit lähes tapissa olevat MacBook Prot, joista viimeisetkin päivitettiin itseasiassa viime vuoden aikana uudempiin touchbar-malleihin. Pari perinteistä PC:tä löytyy kanssa nurkista... Hiiret, näppikset, näytöt, puhelimet ja muut härpäkkeet jokainen saa hankkia omien mieltymysten mukaan. Osalta löytyy puhelimista One Plussaa ja toisilta iPhonea. Kuulokkeiksi kaikki taitaa olla valinneet jonkinlaiset vastameluversiot. -Timi

Tää on mielenkiintoista. Onko teillä / voisiko teillä olla joku lyhyt live-sessio myös tänään? Esim. iltapäivällä kahvin kera? :)

Tää on meistäkin supersiistiä! Ihan kutkuttaa päästä vastaamaan. Live voi olla vähän liikaa meidänkaltaisille introverteille, ei oltu varauduttu yhtään ja meidän tulehtunut huumori ei välttämättä kestä päivänvaloa 😅 Ehkä joku toinen kerta! -Roni

Onko ajatusta kuinka isoksi firmanne voi kasvaa?

Ainahan sitä jonkinlainen suunnitelma pitää takataskussa olla ja joka vuosi asetamme tavoitteet sekä tulevan tilikauden kasvulle että 3 vuoden päähän. Isoimmat WP-talot ovat tällä hetkellä 2 miljoonan euron liikevaihdossa, sinne asti siis ainakin voi kasvaa. Hieman eri kysymys on, kuinka isoksi HALUAMME kasvaa. Tätä ollaan mietitty ehkä enemmän ja vastaus ei ole yksiselitteisesti, että mahdollisimman isoksi. Joskus on puhuttu, että 10 henkilön kohdalla voisi olla hyvä. Rahaksi kääntäen tarkoittaa noin 600 000 - 1 000 000 euron liikevaihtoa, että toiminta olisi selkeästi kannattavaa. - Kristian

Mitä etua Dudella on ollut siitä että olette julkaisseet avoimena koodina pohjateemanne yms.? Onko ollut mitään haittaa?

Ehdottomasti pelkästään etuja. Mielestäni "haittoja" open sourcessa on ainoastaan silloin kun niinsanottuja maintainereja on yksi jolla loppuu motivaatio tai aika päivittelyyn ja kehitys jää jumiin tai jos julkaisijataholla on esimerkiksi pelkoja keskeneräisyyden tai koodin laadun suhteen.

Jos porukalla tehdään, avoimuus tuo mukanaan ripeämpää kehitystä, ulkopuolista inputtia, muutkin pääsevät käyttämään ja kehittämään hyvää ja olemassa on totta kai myös tietty PR-arvo. Koska WordPress ja suurin osa kehitystyökaluista ja työkalupalkin asioista on muutenkin avointa lähdekoodia, halutaan olla vastuullisia ja antaa takaisin yhteisölle oppimaamme hyvää. En keksi juuri haittoja tähän. -Roni koko devitiimin puolesta

Kun olette vanhoja, millaisia tarinoita elämästänne haluaisitte kertoa lapsillenne?

"Lapsien saaminen ei ole suunnitelmissa. Jos sellaisia sattuisi kuitenkin tupsahtamaan maailmaan, varmaankin siitä miten olen ollut mukana kaikenlaisissa anarkisti-, hippi-, politiikka-, ja maailmanparantamisjutuissa." -Timi

"Tiedän mitä haluaisin kertoa nyt, mutta mitä sitten vanhempana niin voi olla aivan eri tarinoita. Ehkä yhtenä teemana voisi olla, että kannattaa uskoa omaan juttuun ja uida vaikka vastavirtaan, jos siltä tuntuu. Ei tarvitse tehdä kuten iskä teki, voi tehdä fiksummin, tyhmemmin tai muuten vaan eri lailla." -Kristian

"Hetken kestää elämä ja sekin synkkä ja ikävä." -Roni

"Ensin ois varmaan ryhdyttävä lapsentekohommiin... Mutta niin siis: Tee sitä mistä pääsääntöisesti nautit. Kukaan ei voi sanoa, että et voisi tehdä sillä elantoasi ja samalla itseäsi onnelliseksi. Tai vaihtoehtoisesti kerron ajastani kuussa liskoihmisten kirjanpitäjänä." -Kari

Mikä on paras keino nollata ajatukset töistä vapaalle siirryttäessä? Sehän on perjantai taas! Terkkuja naapurista <3

"Itsellä keinoja on monia, riippuen päivästä ja loppuillan menoista. Joskus se on sauna (+avanto), toisinaan järjestöhommiin hyppääminen eli pyöräilyseuran tallilla tai kisajärjestelyissä pyöriminen, joskus pidempi pyörälenkki ja nykyään harvemmin hörppänen nestemäistä kultaa." -Timi

"Varsinkin kesäisin on mukava käydä perjantaisin aftereilla poikien kanssa. Myös kovana leffojen ja sarjojen suurkuluttajana stressit nollaantuu mukavasti. JYPin pelien seuraaminen (tällä hetkellä tosin enemmän kiristää katsoa sitä rämpimistä). Koirien kanssa ulkoilua kielien salliessa. Aivan huikea Divinity: Original Sin 2 -roolipelin parissa vierähtää myös useita tunteja heittämällä. Viikonloppuisin tykkään myös kokkailla emännälle hieman "hienompia" ruokia." -Kari

"Pois koneelta tietenkin. Leffa, kirja, perhe. Takaisin korkeintaan vapaa-ajan koneelle, jossa ei ole mitään työjuttuja. Musisointi eli klassinen piano tai tyttären kanssa laulaminen vie mukavasti ajatukset pois töistä. Nukkuminen ja saunominen. Siinäpä toimiva kombo." -Roni

"Ai, kas se on jo perjantai, en edes huomannut. (ei tartte nollata koska never stop the madness ja kohta vedetään taas)" -Niku

Mitäs ajattelitte tehdä viikonloppuna?

"Ulkoilua, pleikkaria ja lepäilyä." -Kari

"Hiihtämään! Havuja!" -Juha

"Hallituksen kokousta, saunomista ja pyöräilyä." -Timi

"Nukkumista, saunomista, oleilua, elokuvia, lukemista, tietokonepelaamista uudella RTX:llä ja Ryzenillä (lähinnä Overwatch ja Red Alert 2), perheen kanssa pöllöilyä. Viikonloput pyhitetään lepäilylle. Ehkä sunnuntaina kierretään Juhan kanssa järvi, jos säät sallii." -Roni

"Ai, kas se on jo perjantai, en edes huomannut." -Niku

"Tyttären kanssa pari erää Lego Batmania. Lauantaina tehdään päivällä lotto ja illalla saunotaan, sitten syödään vasta." -Kristian

Minkälaisen kirjallisuuden parissa Dudet viihtyy?

"Elämäkerrat. Mitä rosoisempaa menoa, sen parempi." -Kristian

"Scifikirjallisuus. Jos vaan saisi aikaiseksi joskus lukea. Myös suunnittelualan kirjallisuus oppimismielessä." -Kari

"Päivitän Goodreads-profiiliani epäsäännöllisen säännöllisesti. Sieltä löytyy kaikki luetut, parhaillaan menossa ja lukulistalla olevat." -Roni

"Omaelämäkerrat ja Tex Willerit." -Juha

"Elämänkerrat, dystooppiset maailmankuvat ja erilainen rikoskirjallisuus maittaa." -Timi

"Eniten maistuu sotakirjat ja elämänkerrat, mutta luen aika laajalla skaalalla kaikenlaista kiinnostavaa. Viimeisin loppuun luettu taisi olla Miika Nousiaisen Metsäjätti ja tällä hetkellä työn alla on Jari Sarasvuon Välähdyksiä pimeässä ja pimeitä välähdyksiä" -Niku

Mitä Juhalle merkitsee lyhenne TLB? Ja miksi se on parasta mitä hänelle on tapahtunut?

Merkitsee enemmän kuin moni muu asia. Terkut vaan sinne kaikille höpönassuille. Jokohan ois aika tehdä seuraava? -Juha

Maksalaatikko; Jees vai nou?

"Erittäin jees!" -Kari

"En tykkää yhtään." -Roni

Mitä muita laadukkaita kotimaisia tekijöitä nostaisitte esille? WordPress-osastosta tai verkkosivujen tuottajista yleensä. Mistä haette inspiraatiota?

Aiemmin jossain vastauksessa tulikin mainittua jo Sivututka, Aucor (nyk. Generaxion), Evermade ja Geniem WP skenen toimistoina joiden tekemisestä tykätään. -Timi

Suunnitteluun haen inspiraatiota mm. näiltä alan sivustoilta: Dribbble, Behance, Awwwards. Joskus ihan Instagramin haun kautta tulee vastaan hyvännäköistä ja toimivaa suunnittelua. Tutkimustietoa kaivelen mm. Mediumista. -Kari

Alanvaihto kiinnostaisi. Olen tehnyt töitä 15 vuotta graafisen alan töitä pakkausalalla, joten esim. fronttipuoli voisi olla matalin kynnys ylittää. Miten kannattaisi lähteä liikkeelle? Html ja css on jotenkin tuttuja ja javaakin hieman opetellut itse. Isoin ongelmani on päivätyöt ja perhearki joten aikaa on todella rajallisesti opiskella uutta.

Pystyn hyvin samaistumaan näin perheellisenä, itsekin haaveilin vuosikausia alan vaihdosta, mutta ei siitä vaan mitään tullut ennen kuin uskalsin ottaa opintovapaata ja lähteä opiskelemaan. Opiskellessani vuonna 2015 tapasin Dudet ensi kertaa ja tiesin välittömästi että tää on se paikka missä haluan olla ja kappas vain, viisi vuotta myöhemmin tässä ollaan. Rohkeasti vaan uutta päin on minun neuvoni. 😊 -Niku

Palvelimettomat ratkaisut on erittäin suosittuja, edullisia, kevyitä ja huolettomia ylläpidettäviä. Mitä etuja WP tarjoaa palvelimettomiin ratkaisuihin verrattuna?

Palvelimeton ratkaisu on käsitteenä hieman erehdyttävä; palvelimia ja prosesseja tarvitaan siihenkin, itseasiassa vielä paljon enemmän kuin perinteiseen toteutukseen. Kun WP:ta ajetaan kunnollisissa olosuhteissa ja koodi on laadukasta, niin julkaisuun tarvitaan merkittävän paljon vähemmän vikaherkkiä prosesseja kuin "palvelimettomissa" ratkaisuissa.

Tullaan taas työkalujen hyötyihin ja haittoihin - me ei olla vielä nähty palvelimettomissa toteutuksissa niin suurta etua, että kannattaisi nähdä vaiva, hankkia lisää teknistä velkaa ja rakennella lisää himmeleitä, kun nykyinen "vanhanaikainen" tapa mahdollistaa salamannopeat ja äärimmäisen varmatoimiset verkkosivustot jo muutenkin. -Niku

Missä teillä menee raja omien toteutuksien ja valmiiden esim. plugareiden kanssa? Ja onko teillä projekteissä käytössä ns. Must use plugareita joihin aina tukeudutte?

Meillä on luottopakki lisäosia joita käytetään projektista toiseen sekä setti hyväksi havaittuja lisäosia moneen lähtöön ja erilaisiin tarpeisiin. Valmiita käytetään sillon kun löytyy lisäosa joka hoitaa tehtävänsä eikä lisää turhaa bloattia, on luotetulta tekijältä ja koodi pääsee meidän tarkastuksen läpi. Itse koodataan silloin kun tarve on, eli aika usein. Monesti valmiit lisäosat ei taivu täysin niihin käyttötapoihin joita asiakkailla on, eikä haluta pakottaa heidän tarpeita sitten lisäosan asettamaan muottiin. Joskus ehkä koodattiin vähän liikaakin itse, vaikka valmiita hyviä olisi ollut tarjolla - nyt ollaan läydetty tasapaino tähän.

Valmisteemoja emme käytä, syitä löytyy blogin puolelta. -Timi

"Koska allekirjoittanut CTO on myös SEO-ihminen, meillä on tekkitiimissä joskus vääntöä jostain sellaisesta että onko Yoast hyvä vai ei 😅 . Mutta muuten on ollut lähtökohtana aina käyttää laadukkaita lisäosia." -Roni

Kummalta puolelta näkkileipä tulee voidella?

Tutkimustietojemme mukaan siltä karhealta puolelta. 🤓 Tähän on kaksi syytä.
a) Voi tarttuu nätimmin karhealle pinnalle.
b) Leivätmurut eivät irtoa pöydälle, jos se pinta on voideltuna, sillä sileältä pinnalta sitä ei irtoa.

Mitä mieltä ootte frameworkien käytöstä sivustoissa? Kannattaako niitä ja niiden tyylejä sekä palikoita käyttää vai tehdä elementit ja tyylit alusta alkaen itse?

Framework on työkalu. Mikäli jokin työkalu selvästi nopeuttaa tai helpottaa juuri meneillään olevan projektin tekemistä eikä luo hyötyyn nähden suhteettoman suurta teknistä velkaa, se kannattaa ottaa käyttöön.

Tyylien osalta ei olla nähty minkään frameworkin (Bootstrap, Foundation, Tailwind) täyttävän yllä olevia kriteerejä, kun joka tapauksessa pyritään tekemään asiakkaalle kustomoituja ratkaisuja ja molemmat fronttikoodarit rakastaa kirjoittaa (S)CSS:ää.

JS-puolella ollaan tehty juttuja Vuella ja Mithrilillä silloin kun on tarpeen tehdä monimutkaisempaa toiminnallisuutta.

Oletteko ajatelleet laajentumista tulevaisuudessa? Toista toimistoa esim. pohjoiseen?

Enemmän tai vähemmän puolivitsillä heiteltiin Helsingin toimiston avaamista parikin vuotta sen jälkeen, kun tulin osaksi Dudea. Jyväskylä vei voiton ja tänne jäätiin. Sittemmin ei olla asiaan palattu. Osa meistä tekee jo nykyisin hommia etänä ajoittain vähän kauempaakin, myös pohjoisesta. Etäyhteydet pellaa ja tarvittaessa juna kulkee. Näillä avuin ollaan tehty täältä Keski-Suomesta saitteja asiakkaille ympäri maan. -Timi

Millasista asioista teän duunipäivät koostuu?

Lyödään heti kliseet pöytään ja todetaan, että yhtään samanlaista päivää ei ole. Maanantait menee yleensä keräilyyn kun lusitaan sisäiset sekä ulkoiset palaverit, lyödään tulevan viikon hommat todo-listalle, perataan sähköpostit läpi, kysellään ja hoidellaan kaikkea sälää eteenpäin. Loppuviikko meneekin (toivottavasti) lähinnä koodatessa. -Timi

Osittain rutiinomaista. Pyrkinyt kuitenkin etähommissa vaihtelemaan töiden aloituksen ajankohtaa, useimmiten aloitan heti aamusta, mutta joskus vasta iltapäivästä. Varsinkin talviaikaan jälkimmäinen on toimivampi, niin saa käyttää aamupäivän valon hyödyksi. Alkuun heti sähköpostit ja Favron kommentit läpi. Sitten projekti(e)n kimppuun. Palavereissa ei onneksi tarvitse kovin usein istua, vaan saa keskittyä itse tekemiseen. Projektien vetäjänä ja suunnittelijana palavereilta ja tilannekatsauksilta ei kuitenkaan voi kokonaan välttyä. Tauoilla kaivelen Imgurista jotain huonoja memejä Slackiin muiden iloksi (tai harmiksi). Aina kun ehtii, niin ideoin myös firman brändiasioita. -Kari

Yleensä aamulla miettii, mitä aikoo tehdä päivän aikana tehdä ja illalla voi todeta, että ei se ihan niin mennyt. Olen ainoa jonka puhelinnumero löytyy sivustolta, niin se aiheuttaa jo tarpeeksi yllätyksiä päivään. Myyntityö, tarjousten laatiminen, talouden suunnittelu, laskutus ja muu tilitoimistojumppa, henkilöstöasiat, asiakas- ja muu sidosryhmäkommunikaatio...sälää riittää, mutta tehdään pois. -Kristian

Herään, syön aamupalan ja menen alakertaan koneen ääreen. Jossain kohtaa syön lounasta. Työpäivä päättyy vähän milloin sattuu, kun työtkin tulee tehtyä usein vähän pätkittäin. Olen pääasiassa tehnyt töitä etänä jo vuodesta 2016 ja ainoa rutiini joka on ehtinyt muodostua, on oikeastaan se että työt tapahtuu noin klo 8-20 välisenä aikana. -Niku

Roni on avannut omaa työpäiväänsä blogissa.

Miks Timi on niin awesome?? t Afasia

Sitähän mekin aina yhdessä mietitään harva se päivä, että miten joku voikin olla noin ihq awesome kuin meidän Timi ❤️

Jos olisitte ruoka, mikä ruoka olisitte?

Voin todennäköisesti puhua kaikkien puolesta, kun vastaan: joku Kebab Housen mätöistä. :D Meillähän päivittäin pajalla toistuu kysymys "Oisko se kebuhouse?", josta painatettiin myös tarrat. Tulipa muuten nälkä.. -Kari

Olen käyttänyt pitkään suosittelemanne lisäosia, ja ollut niihin hyvin tyytyväinen. Muutenkin olen seuraillut toimintaanne ja se näyttää varsin asialliselta. Etenkin CTO:nne some-preesens, sekä toimitusjohtajan siniset silmät saavat minut kiljumaan ihastuksesta. Kysynkin, että mikä on mielestänne paras hoito kroonisiin peräpukamiin?

Olemme häkeltyneitä. Paras hoito on Scheriproct Neo, pikaista paranemista <3

Missä yleisöltä suljetussa paikassa haluaisitte käydä?

Tällä hetkellä elävä musiikki (eli keikat ja festarit) kiinnostaa jonkin verran, mutta koronan takia kaikki on pannassa. Eli ainakin nämä. -Roni

Millainen on Jyväskylän it-alan ekosysteemi? Onko paljon työntekijöitä? Onko osaamista? Onko meetuppeja tai muita tapahtumia (normaalisti, nyt ei tietenkään ole missään)?

Jyväskylässä on melko kelpo IT-skene, mutta valitettavasti aktiivisuus on hieman hiipunut ja viimeistään korona tukahdutti meiningin täysin. Mukana on ollut monesta eri firmasta koodareita ja joskus suunnittelijoitakin. WordPress Meetupeissa on käynyt tasaisesti porukkaa kuukausittain 5-30 henkilön verran ennen koronaa. Muiden kuin WP-skenen IT-tapahtumista ei ole kokemusta, mutta kyllä noita JS-hörhöjen kokoontumisia myös aina välillä vilahtaa. Netissähän paikkakunnilla ei ole mitään väliä. WordPress Finland Slackin kautta on mukava chattailla silloin tällöin WP-ihmisten kanssa. -Roni

Kuunteletteko toimistolla Horse Attack Sqwadia?

Ei kuunnella.

Poislukien WordPress, mitkä on teidän mielestä parhaimpia teknologioita/tapoja rakentaa webbisivuja vuonna 2021?

Pyritään pidättäytymään tekniikkalistauksista, koska siitä tulee tietyllä tavalla vähän elitistinen namedroppaus-meininki mieleen, eikä se kuitenkaan loppujen lopuksi kerro mitään kellekään, jos ei tarkenneta missä ja miten jotain teknologioita käytetään. Meillä on käytössä paljon hyviä tapoja ja teknologioita, uusia ja vanhoja. Suurimman osan voi bongata meidän githubista. Vastataan mielellään jos on joku spesifimpi kysymys mitä tekniikkaa missäkin käyttäisimme tms. -Niku

Otatteko oppisopimuksella väkeä töihin?

Jos oikein muistan, niin kukaan ei ole koskaan ko. muodossa meille hakenut. Toisaalta meillä on vasta nyt 7 toimintavuoden kohdalla mahdollisuus ottaa ensimmäinen harjoittelija taloon, mikä kertoo siitä että perustekemisen lisäksi vapaata kaistaa esim. harjoittelijan tarkoituksenmukaiseen ohjaamiseen ei ole ollut. Muuten mitään estettä oppisopimusmalliinkaan ei ole. -Kristian

Tere. Miten otatte huomioon kohderyhmälähtöiset sisältöpolut verkkosivustoilla?

Kohderyhmät ja sisältöpolut aukeavat ja jalostuvat workshopissa, jonka pidämme aina asiakkaan kanssa projektin käynnistyessä. Usein asiakkaalla on jo tiedossa heidän kohderyhmänsä, ja niiden pohjalta käyttäjäpolut ja sivukartta rakentuu yhteistuumin jo workshopin aikana. Suunnittelussa nämä tuodaan käytäntöön niin, että poluista tehdään saavutettavat, selkeät ja helpot käyttää, ilman että käyttäjän tarvitsee alkaa haromaan hiuksiaan missä päin sivustoa hän sillä hetkellä liikkuu. -Kari

Oletteko harkinneet copywriterin palkkaamista? Vai kuka teillä luo sisällöt saiteille? Käytättekö paljon friikkuja?

Ollaan harkittu ja yhden hyvän tyypin kanssa tunnusteltiin asiaa. Lopulta taidettiin vähän jänistää, kun oli paljon muutakin hässäkkää, ja palkkaus jäi. Kyseinen henkilö perusti oman firman ja siellä pyyhkii hyvin!

Oman saitin tekstit ollaan kirjoitettu aina itse, yleensä yhden päivän aikana porukalla työstäen. Asiakkaiden saiteille asiakas vastaa sisällöistä itse tai omien yhteistyökumppaniensa kanssa, toki meiltä löytyy tekijöitä joita suositella jos asiakas kaipaa jelppiä.

Koodauspuolella on välillä käytetty friikkuja apuna, lähinnä yhtä luottopakkilaista. -Timi

Mikä on ollut vaikein/haasteellisin asia mihin olette firmana törmänneet?

Sama vastaus kuin Mikä (tai mitkä) on Duden suurin haaste yrityksenä? Haluaako Dude kasvaa? Miksi?:

Isoimpia haasteita ehdottomasti se että alalla on monenlaisia toimijoita, kilpailu on kovaa ja hinnoitteluskaala on puoli-ilmaisista aina yli sataan tonniin, joka vääristää sitä paljonko esimerkiksi yritykselle räätälöidyt WordPress-sivut maksavat. Myös tekijöiden rekryäminen on hankalaa, koska kaikki etsivät erityisesti koodareita, jotka revitään käsistä. Hyvänä osoituksena tästä jokaiselta meiltäkin kysytään säännöllisesti hypätäänkö eri leiriin, vaikka ollaan aktiivisesti hommissa Dudella.

Tähän lisäyksenä kuitenkin vielä koronakevät ja talouden sakkaaminen. Silloin jouduttiin lomauttamaan työntekijät ja olemaan yrittäjät palkatta. Muutenkin tulevaisuus oli vaakalaudalla. Tästä Kristian kirjoitti ansiokkaasti blogiin, joka noteerattiin ihan alan verkkolehdessä Vierityspalkissa asti. -Roni

Mikä (tai mitkä) on Duden suurin haaste yrityksenä? Haluaako Dude kasvaa? Miksi?

Isoimpia haasteita ehdottomasti se että alalla on monenlaisia toimijoita, kilpailu on kovaa ja hinnoitteluskaala on puoli-ilmaisista aina yli sataan tonniin, joka vääristää sitä paljonko esimerkiksi yritykselle räätälöidyt WordPress-sivut maksavat. Myös tekijöiden rekryäminen on hankalaa, koska kaikki etsivät erityisesti koodareita, jotka revitään käsistä. Hyvänä osoituksena tästä jokaiselta meiltäkin kysytään säännöllisesti hypätäänkö eri leiriin, vaikka ollaan aktiivisesti hommissa Dudella. -Roni

Kasvuasioihin toimistusjohtajamme on jo vastannut seuraavissa kysymyksissä:
Moi! Millaiset katteet noissa hommissa on? Haluatteko kasvattaa liikevaihtoa vai kannattavuutta vaiko kaikkea tai ei mitään? Missä näätte itsenne 10 v päästä firman ja oman elämän näkökulmasta? Kiitos, olette kivoja <3
Millanen strategia dudella on, kasvua katosta läpi?

Onko T.L.B. Osa 2 tulossa lähiaikoina?

Neuvottelut on käynnissä. -Juha

Miten ylläpidätte mielen ja kehon hyvinvointia? 🧐🏃‍♂️

Osa käy säännöllisen epäsäännöllisesti pitkillä Dude-walkeilla, perinteisesti tarkoittaen Jyväsjärven ympäri tepastelua. Toiset käy kuntosalilla tai osa pelailee konsolipelejä vapaa-aikanaan. Firma tarjoaa tyypeille muutaman hierontakerran vuoteen. Ennen koronaa oli tapana myös käydä ajoittain afterworkeilla. Pari-kolme kertaa vuodessa tiimiydytään porukalla, ja suuntaamme päivän tai kahden mökkiretriiteille.

Lisäksi allekirjoittanut vastaa tyhy-aktiviteettien järjestämistä. Niissä oikeastaan mielikuvitus on rajana. Viimeksi kävimme syksyllä heittämässä frisbeegolfia Tuomiojärven radalla. Kiitos muuten muistutuksesta, voisi olla taas aika keksiä jotain uutta! -Kari

Missä haluaisitte kehittyä?

Laaja kysymys, koska meillä on jokaisella sisäsyntyinen halu kehittyä. Työn ja toimiston näkökulmasta kehitystä tapahtuu oikeastaan päivätasolla, hieromme porukalla niin liiketoiminnallisia asioita, suunnitteluprosesseja, tarjouspohjia kuin tekniikkaa ja työkalujakin. Firmana halutaan totta kai kehittyä ei pelkästään kannattavampaan ja voitollisempaan suuntaan, mutta myös parhaimmaksi, luotettavimmaksi ja uskottavimmaksi WP-digitoimistoksi. -Roni koko Duden puolesta

Onko teillä työtehoa tuhoavia leluja toimistolla? Jos on, niin minkälaisia? Tai onko kenties hankintalistalla jotain?

En ehkä sanoisi työtehoa tuhoavia, sillä erilaiset lelut antavat mahdollisuuden irtaantua hetkeksi töistä, nollata ajatuksia ja pitää taukoja. Välillä on joutunut ihan hakemaan kaveria pitämään taukoja, kun ei nämä ressukat osaa lopettaa muuten koodausta. :D

Mitä leluihin tulee, meiltä löytyy darts-taulu, arcade-masiina (jossa 350+ peliä, pleikkari kolmonen, kaksi akustista kitaraa... Onhan noita! - Kari

Montako kertaa olette päätynyt ”pidä tunkkis”-tilanteeseen? a) keskenänne officella b) asiakkaiden kanssa

Keskenämme pienistä asioista joka viikko, vaan ei se siitä maailma huonommaksi paikaksi muutu! Keskustelemalla asiat saadaan loksahtamaan ja toimimaan paremmin. Pienet töyssyt matkan varrella hitsaa tiimiä yhteen entistä tiukemmaksi ja toimivammaksi paketiksi, jossa jokaisella on hyvä olla. Isoista asioista ollaan väännetty kättä yhden käden sormilla laskettava määrä sitten perustamisvuoden 2013.

Asiakashan on aina oikeassa, eikös? Firman historian aikana muutaman kerran ollaan jouduttu lopettamaan yhteistyö meidän aloitteesta. Koskaan ei ole tehty sitä heppoisin perustein tai kevein meilin. Edelleen kalvaa se fakta, että ollaan epäonnistuttu. Jokaisesta kerrasta ollaan kyllä aina opittu jotain arvokasta. -Timi

Moi! Millaiset katteet noissa hommissa on? Haluatteko kasvattaa liikevaihtoa vai kannattavuutta vaiko kaikkea tai ei mitään? Missä näätte itsenne 10 v päästä firman ja oman elämän näkökulmasta? Kiitos, olette kivoja <3

No moikkuli! Aika monta tiukkaa kysymystä. Ollaan me kivojakin välillä, mut oothan säkin, eiks jekkuli.

Koska annamme (lähes) jokaiseen projektiin kiinteän hinnan ennen projektin aloitusta, niin voi sanoa että katteet vaihtelee. Jos kaikki menee nappiin alkuperäisen arvion mukaan, katetta jää kuten on arvioitu. Jos taas matkaan mahtuu yllätyksiä joihin ei ole osattu varautua (tätäkin tapahtuu), niin katemarginaali kutistuu. Mutta tärkeintä onkin, että toiminta kokonaisuutena on katteellista, vaikka projektien kannattavuus vaihtelee.

10 vuotta on niin pitkä aika, ettei riitä kristallipallossa kaista. Toivottavasti kaikki hengissä kuitenkin. - Kristian

Onko Dude haluttu ostaa? Jos on, miksi ei myyty?

On haluttu useampaan kertaan, itse asiassa jo aika varhaisessa vaiheessa. Olemme näistä signaaleista toki olleet otettuja, mutta emme ole lähteneet edes neuvottelemaan, koska olemme kokeneet että siinä aina menettää jotain omaa ja vaivalla rakennettua. Diilin pitäisi olla melkoisen hyvä ja siltikin olisi vaikea asia pohdittavaksi. -Roni

"...if the price is right... Peace Sells… But Who's Buying?" -Juha

Syödäänkö Duden toimistolla pelkästään aurajuustolihapullia?

Ei jos se minusta riippuu. -Juha

Paljonko teidän palkat on? :)

Tähän vastattiinkin itseasiassa jo aiemmin :) Ollaan oltu aina avoimia meidän palkoista ja blogin kätköistä voikin kaivella miten ne on vuosien varrella kehittyneet. Tällä hetkellä kaikki saa 3 000 euroa kuukaudessa.

Soiko toimistolla yhteinen musiikki vai vetääkö jokainen omat napit korvilla?

Välillä toimistolla soi boomboxista sekalaista, joskus progea, joskus synthwavea ja kaikkea siltä väliltä. Kaikilla on kuitenkin ääntäeristävät kuulokkeet, jos haluaa työrauhaa tai kuunnella omia ikivihreitä suosikkejaan.

Jos Niku yksin saisi päättää toimiston musiikista, täällä soisi non-stoppina tämä.

Ja tunnetustihan jos Slackissa saadaan ilouutisia hyväksytyn tarjouksen muodossa, isketään Get Lucky soimaan.

Mitä mieltä Duden designerit on Figmasta ja jos ette rakasta sitä niin miksi?

Täytyy myöntää, että Figmaa ei ole tullut edes kokeiltua, sillä Sketch on vakiintunut itsellä suunnittelutyökaluksi. Paljon hyvää siitä kyllä kuullut, mutta tarvetta vaihdokselle ei ole ollut, kun homma toimii Sketchillakin. - Kari

Figma ei ole tuttu, mutta varmasti hyvä sekin. Itsellä käytössä Adobe XD. -Juha

Meillä on siis vapaus tehdä millä softilla haluaa, kunhan handoff devaajille toimii vaivattomasti.

Miksi juuri WordPress (ei sinänsä, että siinä olisi mitään vikaa, kiva kuulla vaan ajatuksia)?

Tätä on avattu blogimme puolella vuosien varrella monta kertaa, mutta lyhyesti: WordPress on avointa lähdekoodia (tuhansia kehittäjiä), päivittyy usein (katso vaikka, 10 tuntia sitten viimeisin), maailman suosituin ja siksi myös toimintavarmin, helppo omaksua niin junioireiden kuin senioreidenkin, taaksepäin yhteensopiva (toimii melkein missä vain ympäristössä), helposti räätälöitävissä asiakkaan tarpeisiin, helposti laajennettavissa, kustannustehokas (ei kalliita lisenssejä yms.), monikielinen eli toimii suomeksi myös ja mikä tärkeintä, hyvin tunnettu ja asiakkaiden helposti päivitettävissä itse, ei vaadi suuria koulutuksia tai perehdytyksiä.

Niin ja ne blogaukset, jotka ovat edelleen relevantteja:

WordPress-verkkosivut – vieläkö joku kysyy miksi? (2016)
WordPress tökkii – tarua vai totta? (2016)
WordPress verkkosivualustana (2015)
Miksi edes pohtia, valitseeko avoimen vai suljetun lähdekoodin julkaisujärjestelmän? (2017)
WordPress on suosituin ja väärinymmärretyin verkkosivualusta (2017)

Jos kaikki Dudet laitettais showpainikehään ”kaikki vs. kaikki” -otteluun, kuka voittaisi?

Elämä on muutenkin niin painia, että ei siitä tarvii enää showta tehdä. - Kari

Niku, koska sillä on eniten elopainoa -Kristian

Kristian, koska se on HUNK. -Roni

Showpainihan on ennalta päätetty? - Juha

Minä, tietenkin. -Niku

Milloin Gutenberg on mielestänne valmis tuotantokäyttöön?

Gutenberg, eli tuttavallisemmin lohkoeditori on ollut valmis tuotantokäyttöön jo pidemmän aikaa, mutta käyttökohteet on meillä toistaiseksi tietoisesti rajattu. Lohkoeditoria käytetään lähinnä siihen missä se on parhaimmillaan: artikkelien kirjoittamiseen. -Niku

Mites teillä on tuo tietoturvan laita’); DROP TABLE posts;

Ollaan otettu huomioon. Kaikki lähtee ihan jo toteutusvaiheessa koodin puolella. Kunnollinen suunnittelu, alan standardien noudattaminen ja maalaisjärki on hyvät lähtökohdat. Luonnollisesti kaikki syötteet tarkistetaan sekä sanitoidaan ennen käsittelyä, joten koittamasi DROP TABLE ei toimi ;) Lisäosien puolella käydään niiden koodit läpi ennen käyttöönottoa, jotta tiedetään mitä meidän käyttämät palikat on syöneet. Meidän dudestack ja Air helper -lisäosa tekee myös muutamia yleisiä säätöjä. Palvelinpuolella on sitten mm. fail2ban blokkaamassa kolkuttelijoita ja paljon muita automaattisia tsekkejä käytössä. Päivityksistä huolehtimisella on myös oma merkityksensä, joten ajetaan ne aina kaksi kertaa viikossa ja tietoturvapäivitykset välittömästi niiden julkaisun jälkeen. Hyödynnetään myös WPScan -palvelua. -Timi

Joko korona kyllästyttää?

Kieltämättä. Pääosainen etätyöskentely kotoa hämärtää ikävästi työajan ja vapaa-ajan rajan käsitettä. Onneksi kuitenkin noin busineksen kannalta tulevaisuus alkaa näyttämään jo selkeästi kirkkaammalta. Olisihan se kuitenkin taas ihanaa, jos ei tarvitsisi aivan näin tarkasti enää miettiä omaa tai läheistensä terveyttä käsienpesuineen ja kasvomaskeineen. Koitetaan kuitenkin jaksaa vielä! -Kari

Kyllä ja ei. Osa porukasta viihtyy hyvin etänä (itseni mukaanlukien) ja introverttinörtin arkeen tilanne ei hirveästi vaikuta. Onneksi pahimmat talouskriisit on selätetty. -Roni

Mikä on ollut raskain sekä palkitsevin projekti ja mitenkä sen (epä)onnistumista juhlittiin?

Valitettavasti ei voida mainita asiakasprojekteja nimeltä tai tunnistettavilla tiedoilla mitenkään. -Kristian

Raskaimpia ovat mielestäni olleet syystä tai toisesta pitkittyneet projektit. Palkitsevimpia ovat taas sujuvasti eteenpäin soljuvat projektit, joissa kaikki osapuolet sitoutuvat asetettuihin tavoitteisiin. Fail fucking often. -Juha

Onnistuneimpia on projektit, joissa speksaus ja suunnittelu on hyvin tehty. Kaikki epäonnistuu joskus ja se on ihan OK. -Roni

Raskaimpia ovat projektit, joissa kommunikaatio ei toimi tai tekijä-asiakas -luottamussuhde ei jostain syystä ole kunnossa. Palkitsevimpia ovat projektit, jotka täyttävät tavoitteet, kommunikaatio on rehellistä, mutta toista kunnioittavaa sekä molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä ja ylpeitä lopputuloksesta. Kaikki juhlivat lopputulosta hieman omalla tavallaan. -Kari

Henkilökohtaisesti palkitsevimpia projekteja on sellaiset, joissa pääsee tekemään todella monimutkaisia logiikoita tai integraatioita. Tykkään kun saa käyttää aivonystyröitä oikeen huolella. Hyvä esimerkki on Arkkitehti-lehden uudistus, jossa tehtiin paljon kaikenlaista bäkkäripuolella. Vastaavasti samanlaiset projektit on yleensä raskaimpia, koska on niin monenlaista mitä pitää ottaa huomioon. Lopussa kuitenkin kiitos seisoo! -Timi

Jos saisitte itse päättää aivan täysin, millainen olisi teidän täydellinen unelma-asiakas?

Aika hyvä kysymys! Tätähän on mietitty paljonkin viimeisen vuoden aikana. Ehkä ne tärkeimmät on että 1) asiakkaalla on sekä luottamus että arvostus toteuttajaa kohtaan ja 2) ymmärrys siitä, millainen on laadukas toteutus, jossa otetaan tekniikan ja visuaalisuuden lisäksi vahvasti kantaa myös brändiin, myyntiin ja markkinointiin sekä 3) realistinen käsitys tarvittavasta toteutusajasta sekä budjetti sillä tasolla, että päästään oikeasti sekä laadukkaaseen toteutukseen että tarvittaviin ja säännöllisiin jatkokehitystoimiin. Eikä yhtään haittaa, että asiakas on innostunut meistä kuten me asiakkaasta ja että arvojen, olemisen ja huumorintajun tasolla löytyy yhteistä tarttumapintaa. -Kristian

Voisiko teillä työskennellä myös naisia?

Totta kai voi. Sukupuolella ei ole mitään väliä. Osaamisen suhteen meillä on aika korkeat standardit, mutta avoimen hakemuksen voi aina lähettää osoitteeseen moro@dude.fi.

Mites tää toimii?

Kirjoitat kysymyksen laatikkoon tai someen ja Duden tiimi käy sen jälkeen tilannehuoneessa kysymyksen läpi ja vastaa siihen. Ta-daa! Tai sitten ei. Ei mekään kaikkiin vastata. -Roni

Ei me mitään oraakkeleita olla. -Juha

Haloo? Olinko eka? Jejejejejej!

Taisit olla, onneksi olkoon!

Onko sivustollenne dark modea? Silmiä kirvelee tämä valkoisuus

Ei tällä hetkellä ole, vaan ollaan hyödynnetty sekä tummia että vaaleita alueita. Joillekin omille sivustoille olen dark moden tehnyt erikseen, esim. kevyttalukemista.fi. Kannattaa käyttää f.luxia niin ei kirvele niin paljon. -Roni

Käytättekö Gutenbergin blockseja kaikissa uusissa sivuissa?

Käytetään blogeissa, eli WordPressin artikkeleissa ja tarvittaessa myös sivujen lohkosisällöissä jos sivustossa on artikkelimaista materiaalia. Näin toimitaan erityisesti verkkolehtiprojekteissa. Käytämme ACF + Gutenberg -yhdistelmää ja tulevaisuudessa on tarkoitus yhdistää nämä vielä paremmin siten että samoja lohkoja voi käyttää Gutenbergissä. Todennäköisesti emme ole ihan ensimmäisenä siirtymässä FSE (Full Site Editing) tai 100% Gutenberg-leiskoihin niin monesta eri syystä, että en lähde niitä tässä listaamaan ettei vastaus paisu liian pitkäksi.

Meillä oli devaustiimin kehityspäivät tällä viikolla ma-ke, jossa saatiin uusia asioita listalle. Näiden edistymistä voi reaaliajassa seurata Airin roadmapissa. -Roni

Jos saisit suunnitella uuden emojin (joka leviäisi yleiseen käyttöön maailmalla), millainen se olisi?

Meillä on omassa Slackissa käytössä tonnin seteli -emoji. Sehän ois aika hyvä, eikö? Klassikkokin. -Kari

Millä design-toimistoilla (Dudea lukuun ottamatta, totta kai) tai freelancereilla on Karin mielestä kaikista tyylikkäimmät ja päräyttävimmät referenssit ja/tai dribbble-portfoliot? Ketkä tekee sitä kaikista upeinta jälkeä teidän mielestä?

Kiva kyssäri, mutta aivan saaterin vaikea valita vain muutama! Ihan ensimmäisinä design-toimistojen omista sivuista tuli mieleen Kuudes, Reaktor ja ei ehkä niin tunnettu ulkomaalainen Maincode, joiden sivusto toimi myös osittaisena inspiraationa itselleni Duden saitin uudistuksessa. Päräyttävimmät referenssit, noh sanotaan nyt ainakin Kuudes, Evermade, redandblue ja Bob the Robot. Monia muitakin löytyy mutta tuossa nyt muutama mainitakseni. Kuitenkin lisätäkseni, kyllä Suomessa osataan tehdä hyvännäköistä designia!

Dribbblestä on todella hankala sanoa yksittäisiä huippusuunnittelijoita, koska siellä lähestulkoon kaikki ovat sellaisia. Mutta tässä taitaa olla ensimmäinen, jota aloin Dribbblessä seurata, Damian Kidd. -Kari

Mitkä oli teidän suosikkinettisivuja 90-luvulla?

"Space Jam. Olin tuolloin ala-asteikäinen, mutta tämä jäi mieleen." -Roni

"Siis ei tässä nyt vielä niin vanhoja olla, että tollasia muistettais!" -Kristian

Mitkä oli teidän suosikkiselainpelejä Pasimaailman, Funplanetin jne aikakautena?

"En hirveästi pelaillut näitä, mutta joku tikku-ukko tappelupeli oli ainakin ja tietenkin rekkaturvat, porrasturvat ja Älypää." -Roni

"Älypää, rekkaturvat ja porrasturvat." -Kari

Mistä luette uutisenne?

"Ampparit.com pääosin koska kattaa kaikki oleellisimmat mediat. Marmai (RIP). Twitterin seuraamista hieman lisännyt." -Kari

"RSS-feedinä tärkeimmät alan mediat. Twitter. Iltapäivälehtiä yms. ryönää pyrin välttämään." -Roni

"En oikeastaan seuraa uutisia säännöllisesti, sen verran masentavaa settiä nykyään. Twitteristä ja kavereiden keskusteluista bongaan tärkeimmät. Ylen Uutisvahti kilkuttaa joskus jostain mitä oon painottanut asetuksista. Ainoana poikkeuksena Suomen Kuvalehti, jota luen viikottain. Aiemmin elämässä se kiikutettiin ihan paperilla kotiin, nyttemmin kulutetaan sähköistä versiota." -Timi

"Yle.fi ja aamutelkkari." -Juha

Mitkä on teidän lempi-Pokémonit?

"En tiedä niitä, en seurannut edes ala-asteella, jolloin olivat suosittuja." -Roni

Mikä on paras Susikoira Roi -vitsi?

Emme tunne koko koiraa, vitseistä puhumattakaan. Roi on myös lyhenne termistä sijoitetun pääoman tuottoaste (return on investment). Ei kummoinen vitsi, sori. -Kristian

Oletteko testanneet headless WP/WooCommercea?

Ei olla. Tietoinen päätös, johon on monta syytä. Ei olla keksitty meidän busineksen kannalta vielä sopivaa, kätevää käyttökohdetta. "Headlessisyys" ei istu meidän nykyiseen WP-stackiin, eikä olla kehitetty tähän omaa vielä. Ei olla myöskään löydetty mitään valmista kätevää pohjaa tai tapaa tehdä näitä. Suoraan sanottuna ei olla paneuduttu, eikä nähdä oikein tarvetta. Aika samankaltaisen vastauksen antaisin kuin serverless-asioihinkin.

Tiedossa on kilpailijoiden viritelmät ja headless-hype, mutta koemme konseptin aika hankalaksi meidän asiakkaiden kohdalla, jotka haluavat päivittää sivujaan suhteellisen tiuhaan. Headlessisyys voi joissakin tapauksissa aiheuttaa enemmän ongelmia kuin hyötyjä. -Roni

Miksi Air-teemassa ei ole source mapseja CSS:lle vai enkö osaa käyttää tätä?

Käytimme pitkään pelkästään production CSS-fileä outputissa, jossa koko koodi on minifoitu ja luotimme devtoolsiin. Task runnerit lisäsivät omia kommervenkkejään, joka aiheutti sen että sourcemappien kohdat ohjasivat vääriin kohtiin tai tiedostoihin, joten luovuimme tästä. Meille on niin helppoa ollut kohdistaa tietty tyyli oikeaan tiedostoon, joten ei olla devtoolsissa tätä ominaisuutta tarvittu. Lisäksi lähtökohtana pitäisi ollakin, että eletään enemmän editorissa kuin selaimen ulkoisessa työkalussa. Debuggauksessa nykyään auttaa erillinen development-tiedosto, joka ei ole minifoitu. Myönnettäköön, että nykyajan sourcemap-käytäntöihin pitäisi tutustua tarkemmin nyt vuonna 2021, mutta ei olla nähty tälle suurempaa tarvetta. -Roni

Paras synthwave-soittolista?

"Vetäsin joskus Musikklubben vol. 3 -tapahtumassa tälläisen DJ-setin. Seuraavakin setti oli jo tehty vol. 4 -tapahtumalle, mutta jäipä soittelematta." -Kari

"En hirveästi käytä synthwave-soittolistoja, mutta jos joku pitää sanoa niin tietenkin Julianfawkesin Synthwave 101, jossa on minun (Streetgazer) ja Kristianin (Ferus Melek) musaa myös mukana." -Roni

Kuinka monta tuntia menee devaamiseen, jos kyseessä on suhteellisen simppeli saitti, jossa ei yhteydenottolomakkeen lisäksi ole ihmeellisiä toiminnallisuuksia? Heitetään vaikka, että 6 vanhan mallin sivupohjaa (nykyään varmaan lasketaan ennemminkin lohkoja), muutama erilainen postaustyyppi (referenssit, henkilökunta, toimipiste).

"Oma henkilökohtainen ennätykseni puhtaan koodaamisen osalta taitaa olla "onepagereissa" alta tunnin, kokonaisen WordPress-saitin osalta kolme tuntia yksinkertaisella ulkoasulla, joka on tietenkin 1 htp (henkilötyöpäivä). Tähän täytyy kuitenkin ottaa huomioon myös testaus, julkaisu, prosessit yms. jotka ottavat oman aikansa. Keskimäärin projekteihin menee kuitenkin viikkoja. Ei se aika, vaan laatu ja tarkoituksenmukaisuus. Mutta me emme ehkä ole oikea toimija tämäntyyppisien "nopeiden" sivujen toteuttamiseen, koska ei pystytä kilpailemaan muiden toimijoiden kanssa hinnalla kun meillä on kokonainen suunnittelutiimi ja kehitystiimi tekemässä ja tarpeisiin nähden hinnat paukkuvat kategorian yli. Näen että "perussivut" kannattaa tilata pienemmältä toimistolta tai freelancerilta. Jos hinta ei ole ongelma ja hakusessa on myös näyttävä brändi, asia on tietysti eri." -Roni

"Itse en tykkää yhtään tuntien käyttämisestä projektien työmäärän arvioinnissa, se ei ole mielestäni laisinkaan järkevää. Tunnissa voi saada aikaan valtavasti tai sitten ei yhtään mitään. Jokaisen tunnin aikana tapahtuvien asioiden määrä riippuu valtavasti edellisestä ja seuraavasta tunnista. Päiviä tai viikkoja laskemalla voidaan päästä lähemmäs totuutta. Oma laskukaava on seuraavanlainen: jokainen projekti alkaa siitä, että vähintään yksi päivä menee pelkästään asiakkaan kanssa kommunikointiin ja vähintään yksi päivä menee julkaisuun. Siihen päälle sitten se aika, mikä menee suunnitteluun ja varsinaiseen toteutukseen, niin ollaan lähellä yksinkertaisen sivustoprojektin työmääräarviota. Kuvaillun kaltaisessa tilanteessa puhuttaisiin varmaan muutamista työpäivistä per vaihe." -Niku

Paljon Juha on hiihtänyt tänä talvena? Onko ulkoilusta ollut apua työntekoon, laittanut merkille Dude Walkit somessa? Mikä kahvi löytyy koneesta?

Muutamia lenkkejä tullut heitettyä, toivottavasti myös jatkossa havuja piisaa! Lähtökohtaisesti kaikki liikunta on kotiapäin. Kahvikoneessa pärisee Duden oma legendaarinen blendis by Paahtimo Papu. -Juha

Onko kokemusta kansainvälisesti myyvien verkkokauppojen toteutuksesta ja tarpeista?

On. Jo aikoinaan kun oltiin Juhan kanssa kahdestaan, tehtiin mm. monikielinen verkkokauppa jossa myyntiä oli ulkomaille ja varastot oli eri maissa, myös eri maiden valuuttakurssit ja maksutavat otettiin huomioon. KV-kaupat onnistuu kyllä meiltä, vaatii vaan tarkan speksauksen ja aikataulutuksen, kuten muutkin isot projektit. Verkkokauppoja tulee meille hyvin vähän, koska verkkokaupoissa meitä vastaan kilpailee muiden ammattilaisten lisäksi valmiit puoli-ilmaiset palvelut kuten Shopify, Pivo Kauppa ja MyCashflow. Räätälöidyt WooCommerce ratkaisut ovat useimpien tarpeisiin liian kalliita ja massiivisia. -Roni

Onko Korona-aika lisännyt verkkokauppojen kysyntää teiltä?

Ei oikeastaan millään tavalla. On kuitenkin ollut ilo nähdä, että tekemämme olemassaolevat verkkokaupat ovat myyneet enemmän korona-aikaan. Verkkokauppoja tulee meille hyvin vähän, koska niissä meitä vastaan kilpailee muiden ammattilaisten lisäksi valmiit puoli-ilmaiset palvelut kuten Shopify, Pivo Kauppa ja MyCashflow. Usein myös toteuttajaksi valitaan digitoimistot, jotka tulevat enemmän esiin verkkokauppaosaamisellaan, mutta sitten taas toisaalta räätälöidyt WooCommerce ratkaisut ovat useimpien tarpeisiin liian kalliita ja massiivisia. -Roni

Kuka oli KaLun kovin snipa?

Oisko se ollut Henri! -Juha

Miltä DUDE näyttää kolmen vuoden päästä?

Tähän löytyy toimitusjohtajan pohdintaa mm. tämän kysymyksen alta: Onko ajatusta kuinka isoksi firmanne voi kasvaa? Halutaan olla liikevaihdollisesti hyvin kannattava, voitollinen yritys, sellainen jossa jokaisella on töitä, mutta ei liikaa. Ja ennen kaikkea jatkossakin, että jokaisella on mukava tulla töihin, täällä kuitenkin vietetään iso osa elämästä. -Roni

Montako jäsentä on Kansas City Barbeque Societyssä?

Ööö, mikä? 🤷‍♂️ -Timi

Oletteko harkinneet siirtymistä pois WordPressistä johonkin muuhun CMS:ään? Esim. Tina.io toteuttaa jo frontendissä mahdolliset sisältömuutokset kun taas Gutenberg koittaa näyttää oikealta editorissa vaikka ei ole sitä. Onko WP se lopullinen paras CMS?

Mikään ei ole kiveen hakattua ja vierivä kivi ei sammaloidu. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole suunnitelmissa tai näkyvissä, että siirryttäisiin WordPressistä pois. Samaa aihetta sivuttiin yhdessä aiemmassa vastauksessa. -Timi

Flashilla kesti 10 vuotta kuolla. Jos nyt päätetään tappaa JavaScript ja korvata se vaikkapa Wasmilla niin onko kuopattuna 2031?

JOS näin kävisi, niin ei varmasti olisi kuopattuna kymmenessä vuodessa. JS:llä tekijöitä on niin valtavasti tällä hetkellä, etten usko minkään kielen sen asemaa horjuttavan vielä moneen vuoteen, kävi mitä tahansa. Javascriptiä on nykyisellään (ES2018) hiton mukava kirjoittaa, enkä ainakaan haluaisi heti olla vaihtamassa mihinkään toiseen. Wasm on itsessään sen verran haastava kieli, että tuskin sitä tullaan laajoissa määrin koodaamaan, vaan muilla käyttäjäystävällisemmillä kielillä (kuten Javascript) koodataan ja se sitten käännetään Wasmiksi. -Niku

Oletteko kokeilleet Reiki-hoitoja?

Eipä olla ei. Ollaan keskitytty enemmän perinteisiin hoitokeinoihin, vaikka kiehtoisi joskus kokeilla. -Kari

Jos haluaa tehdä oman starterteeman, niin kannattaako ottaa teidän teema pohjaksi ja muokata siitä oma versio, vai kannattaako aina implementoida omat muokkauset ennen projektin aloittamista? Mietin tässä lähinnä, että kun teiltä tulee päivityksiä teemaan niin ei tarvitsisi niitä kopioida ”omaan” starteriin.

Starterteema toimii niin, että teema otetaan pohjaksi ja se ei ole aloittaessa enää sama Air-light teema. Uudet "päivitykset" eivät välttämättä aina ole kokonaisuuden kannalta oleellisia ja vaikka olisivatkin, eivät välttämättä mee yksi yhteen tehdyn kanssa. Me ollaan tuotu aika harvoin uusia Air-päivityksiä "vanhoihin" teemoihin, korkeintaan helpoimmat ja kriittisimmät, esim. saavutettavuuskorjaukset _accesssibility.scss:stä ja uudet gulpit (v3->v4) sekä joitakin JS-ajoja. Täytyy hyväksyä että kehitys kehittyy ja kaikesta tulee jossain vaiheessa "legacya" eikä mikään ole ikinä valmis.

Kannattaa siis mieluummin seurata Airin kehitystä, ottaa uusiin teemoihin uusin pohjaksi ja sen jälkeen kärkkyä tuleeko jotain oleellista. Pyritään pitämään teema sen verran minimaalisena ja muutokset pieninä, että niitä on helpohko kopata käyttöönkin. Mutta mahdoton on starttereissa saada päivitysvarmaan aikaan. Onneksi startterimme kehittyy ajan kanssa koko ajan paremmaksi ja paremmaksi. GitHubin lisäksi kannattaa ottaa Roadmap seurantaan, jonne on itse asiassa tänään tulossa täydennystä! -Roni

Milloin Airista tulee uusi versio WordPressin teemakirjastoon?

Kiitos kysymästä, sillä WordPressin versio on jäänyt viemättä reaaliajassa teemakirjastoon, jossa se on tällä hetkellä versiossa 5.6.9 vaikka todellisuudessa uusin versio on 6.4.1 (julkaistu kolme päivää sitten). Tämä johtuu siitä, että build-prosessi on github-teemaversioon helppoa ja nopeaa (käytännössä yhden komennon takana) kun taas teemakirjastossa teema pitää tarkistuttaa Theme Review teamin Theme Check lisäosan läpi ettei ole virheitä (näitä harvoin tulee, mutta hyvä aina tsekata), ajaa clean up scripti (joka poistaa turhat dotfilet yms. joita ei saa teemadirectoryyn tuoda), pakata teema zip-muotoon, ladata teema WordPress Theme Review teamin arvioitavaksi lomakkeella, jolloin siitä muodostuu tiketti traciin, jossa joko puidaan teemaa läpi tai sitten ei. Tulevaisuuden päivitykset hyväksyy botti automaattisesti, mutta näitä edellämainittuja asioita ei voi automatisoida mitenkään joten tuo manuaalinen työ jää yleensä "myöhemmäksi". Olen ottanut linjan että julkaistaan repositoryssa sitten kun on enemmän muutoksia, mutta voisihan tuon ottaa myös osaksi build-prosessiakin... turha ylimääräinen nakuttelu vaan vähän rassaa.

Teemamme on virallisessa teemakirjastossa siksi, että olemme "pakotettuja" pysymään kartalla alan standardeista ja hienosäädämme vielä entisestään meidän hyväksi havaittuja käytäntöjä niin että ne on myös WordPress-tiimin mielestä hyviä. Mutta kehitysteemaa/startteria ei pitäisi koskaan ajaa teemahakemiston kautta vaan ladata gitistä ja noudattaa ohjeita oman teeman kasaamiseen. Kiitos mielenkiinnosta, koitetaan saada uusinta asap teemahakemistoon! -Roni

Mitä WP-firmoja kannattaa seurata että pysyy kehityksen mukana?

Meitä tietenkin! Onko edes muita firmoja?

Vähän vakavammin otettuna, meillä seuraillaan mm. Sivututkan, Aucorin (nyk. Generaxion), Evermaden ja sivusilmällä Geniemin meininkiä. Firmojen sijaan kannattaa kuitenkin hypätä WP-yhteisöön esimeriksi Slackissa, Facebookissa tai Twitterissä. -Timi

Milloin teidän starter teemasta tulee Gutenberg-versio? Onko siinä teidän mielestä jotain ongelmia vai miksi ette ole ottanut sitä jo käyttöön?

Versiosta 6 air-lightin github-versiossa on ollut täysi Gutenberg-tuki. Syitä siihen miksi Gutenbergillä ei olla toteutettu koko teemaa löytyy mm. kysymyksen "Käytättekö Gutenbergin blockseja kaikissa uusissa sivuissa?" alta. -Roni

Voisiko Dude toteuttaa online WP Meetupin missä kerrottaisiin custom teeman tekemisestä?

Henkilökohtaisesti en alkuunkaan pidä online-meetupeista, mutta kunhan epidemia on nujerrettu, niin saa kutsua meetupeihin puhumaan aiheesta. Minä ainakin tulen erittäin mielelläni esitelmöimään miten homma käy. -Niku

Sama homma, online-hommat on kiusallisia eikä toimi edes ajatuksena. Jotain siitä jää puuttumaan. Livenä sitten joskus tulen puhumaan mielelläni teemaamisesta samassa hengessä kuin Jyväskylässä ja Seinäjoella 2019. Slidet löytyy vieläkin tuosta. Kassellaan kun COVID-19 hellittää! -Roni

Järjestän muutenkin jo sen verran WP yhteisön toimintaa, että taidan skipata tän. Oon ollut auttamassa esimerkiksi uutta Learn WordPress -plattaa aluilleen, joska kannattaa kurkata aihealueeseen liittyviä workshoppeja! -Timi

Milloin alkaa Dude Academy? Ilmoittautuisin :).

Maanantaina aloittaa firman historian eka harjoittelija, josta ollaan tosi innoissaan! 😍 Ehkä seuraava steppi voisi olla akatemia jonkun vuoden päästä, tähän hätään meidän pieni tiimi ei kuitenkaan taivu tollaseen. -Timi

Toteuttaako Dude muita kuin WordPress-sivuja? Mikä olisi paras vaihtoehto WordPressille? Onko WordPressillä tulevaisuutta?

WordPress on meidän juttu, eikä tällä hetkellä tehdä mitään muita hommia. Alkuaikoina tehtiin kyllä jonkin verran varsinkin fronttia muiden palveluihin. Toki meiltä nytkin saa tilata pelkkää suunittelua, eikä koodia ole pakko ottaa meiltä.

Ihan alkuajoista mentaliteetti on muotoutunut siihen, että tehdään mieluummin yhtä asiaa ja tehdään se pirun hyvin. Tilausta kanssa riittää WordPress-puolella paljon, nykyään muihin juttuihin hyppääminen meidän pienellä tehotiimillä sekottaisi pakkaa tarpeettomasti. Nähdään että WordPressillä on edessään vielä pitkä tulevaisuus, vaikka tekeminen tuleekin muuttumaan Gutenbergin ja Full site editin myötä. Silmät on kuitenkin hyvä pitää auki, eikä ole sanottua etteikö joskus saatettaisi vaihtaa plattaa - toistaiseksi tälläistä ei ole kuitenkaan näkyvissä. -Timi

Koodimasat ja Sepot, Mitä themeä käytätte editoreissanne?

Oma teema Dark Neon, joka on muokattu Dracula Softin ja Synthwave '84:n hybridi. Fonttina SF Pro:n var-ligatuuriversio. Asennusohjeet ja muutkin editorin asetukset löytyy avoimena githubistani. -Roni

Color scheme muokattu Flatland Monokai. Teema gruvbox. -Timi

Monokai Pro, fonttina Fira Code iScript. Koko setup täällä. -Niku

Mitä mieltä Elementorista tai muista pagebuilereista. Jos ois pakko käyttää jotain, mitä käyttäisitte?

Hankala kysymyksen asettelu, sillä jos olisi pakko käyttää niin oltaisiin varmaan jossain rinnakkaistodellisuudessa, jossa Dudea ei olisi ainakaan tässä muodossa olemassa. Minusta mitään ei ole mikään pakko käyttää, heh. Pagebuildereista kaikki mitä olen testannut (Elementor, Divi, Beaverbuilder) ovat hitaita, ajoittain tietoturvattomia, hankalia käyttää, sekavia käyttöliittymiltään ja täynnä bloattia (eli huonosti koodattua tai turhaa koodia). En osaa vastata tähän mitenkään muuten.

Katso myös kirjoituksemme Sano ei pagebuildereille – katso miltä näyttää Duden räätälöity WordPress-hallintapaneeli (2020). -Roni

Mikä on toimitusjohtajan lempiruoka sadepäivänä?

Onks tää kompa? Kuulostaa siltä...oota ku mä mietin. Muurinpohjalettua kermavaahtosella ja mansikkahillosella. -toimitusjohtaja

Mitä on legacyn tunkkaaminen?

Legacy tarkoittaa vanhentunutta koodia tai teknistä velkaa, eli se on koodia joka ei toimi enää niin hyvin kuin pitäisi, suorituskyky ei ole tätä päivää tai toimintavarmuus ei ole taattua. Tunkkaaminen tarkoittaa nopeita korjauksia toiminnallisuuteen, joissakin tilanteissa se on eräänlaista "tekohengitystä" kunnes saadaan uutta ja toimivaa tilalle. Tunkkaaminen arkikielessä voi olla myös ihan vaan tavallista koodaamista. "Legacyn tunkkaamisella" siis tarkoitetaan vanhan koodin korjailua tai jonkun purkkaratkaisun virittelyä silloin kun ei muuta voi. -Roni

WP ja ylläpitorumba, aina jotain hajoaa tai vaatii päivityksen. Miten pysyy kurissa kun on kymmeniä palveluita mistä huolehtia?

WordPress ei tarkoita sitä että asiat hajoaa aina päivityksissä. Tää ongelma koskee lähinnä sellaisia sivustoja, joita on tunkattu kasaan joko nopeasti, pienellä budjetilla tai osaamattoman tekijän toimesta. Kun teema valitaan tai koodataan itse huolella ja lisäosien kanssa ollaan tarkkoja, homma leviää harvoin käsiin. Meillä huolehditaan päivityksistä kaksi kertaa viikossa omasta takaa, joten WordPressin automaattiset päivitykset on otettu pois käytöstä. Satojen palveluiden hallinnassa luotetaan ManageWP apuun.

Milloin tulee uusia tarroja ja mistä niitä saa?

Muutama uusi tarra- ja paitaidea on ollut jo tapetilla, mutta aika niiden tekemiseen on hieman kortilla. Yritetään saada keväälle! Kirjepostillahan nämä liikkuvat aika näppärästi. Merch-kauppaan lisätään myös sitten jotain paita+tarra -komboja myyntiin. Huutelemme sitten kun jotain valmistuu! -Kari

Dude, where is my car?

Meikä kulkee fillarilla! Toisinaan tossa pajan edessä on kauempaa tulevien auto parkissa. -Timi

Vietittekö korona-aikaan etäpikkujouluja? Mikä oli meininki?

Skippasimme yhteistuumin firman pikkujoulut, sillä olimme loppusyksystä juuri pitäneet parin päivän retriitin Kintaudella, Petäjävedellä. Siellä meininki oli oikein hyvä; hyvää ruokaa, saunomista, paljussa lillumista ja virvokkeita. Eli oikein hyvä irtiotto työarjesta ja kaikille ansaittu hengähdystauko. Ja koska meitä on talossa kuusi henkilöä, niin kokoontumisrajoituksiakin pystyimme noudattamaan. -Kari

Saako kysyä mitä tahansa? Vastaatteko?

Saa kysyä mitä tahansa. Pidätetään oikeus päättää vastataanko, mutta kaikkiin asiallisiin kysymyksiin vastataan ilman muuta tietosuojan puitteissa.

Paljon viive? TJTJTJTJTJTJTJTJTJTJTJTJ

Näpit on sen verran jäässä, että hetki tässä vastaillessa aina menee. -Kari