Viikon takaisen “kysy, me vastaamme” (AMA) -päivämme aikana vastaanotimme 122 mielenkiintoista kysymystä, joista osa sisälsi kritiikkiä WordPressiä kohtaan (vastauksia voit selata osoitteessa dude.fi/ama). Vaikka kysymykset todennäköisesti olivatkin koodarin kirjoittamia, ne laittoivat aivonystyrät käyntiin. Kaikkea tekemäänsä on hyvä kyseenalaistaa säännöllisesti, jotta pysyy kehityksen aallonharjalla. Miksi kotisivut yritykselle tulisi tehdä juuri WordPressillä? Mikä tekee WordPressistä erityisen?
Huom! Heti alkuun tähdennän, sillä monella menee yleensä sekaisin WordPress.com ja WordPress.org. Yritän sanoa tämän mahdollisimman selkeästi:
WordPress.com = Kaupallinen “avaimet käteen” -palvelu mm. verkkosivujen, blogin tai verkkokaupan perustamiseen (vrt. Shopify, Blogger). Ei itse räätälöitävissä.
WordPress = Avoimen lähdekoodin asennettava alusta verkkosivuille (CMS) kuten Joomla, Drupal, Ghost tai Magento. Täysin itse räätälöitävissä.
Olemme vastanneet näihin kysymyksiin teemapäivämme lisäksi blogissamme ainakin kirjoituksissa WordPress tökkii – tarua vai totta? (2016) ja WordPress verkkosivualustana (2015). Nämä tekstit ovat yhä relevantteja, mutta keskittyvät lähinnä yleiseen (tekniseen) esittelyyn tai “WordPress on huono, koska…” väitteiden debunkkaamiseen.
Asiakkaan ja ostajan näkökulmasta alustalla ei ole oikeastaan väliä kunhan rahoille saa vastinetta, homma toimii ja käyttökokemus on miellyttävä. Epävarmuutta kuitenkin lisää, jos järjestelmä on sellainen, jollaista ei ole koskaan nähnyt käytettävän tai josta ei ole aikaisemmin kuullutkaan. En väitä, että WordPress olisi kaikille tuttu, mutta todennäköisyys siihen että ostaja tuntee sen on suurempi. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että tämän kirjoittamishetkellä WordPress on käytössä 39.5% kaikista maailman nettisivuista.
Kaivoin Internetin naftaliineista (Web Archive) omat verkkosivumme vuodelta 2017 ja siellä Verkkosivut-palvelusivulla keskityimme siihen miksi WordPress:
Teimme vuoden 2017 sivujen copyn suunnittelussa kohtalokkaan virheen, sillä perustelimme WordPressiä sen sijaan että olisimme perustellut sitä miksi juuri Dudelta pitäisi tilata WordPress kotisivut yritykselle. Korjasimme asian heti seuraavalle, vuoden 2018 sivustolle.
Avaankin näitä tässä nyt hieman tarkemmin.
WordPress on asiakkaalle miellyttävä käyttää
Olemme saaneet paljon palautetta siitä, että WordPress on helppokäyttöinen. Erityisesti oikein tehtynä WordPress ei sisällä mitään turhaa ylläpidon puolella vaan käyttäjä pystyy keskittymään pelkästään oleelliseen, eli oman sisältönsä hallintaan ja päivittelyyn.
Bloggailu ja kirjoittaminen on mukavaa WordPressillä
WordPressin Gutenberg-editorilla kirjoittaminen on miellyttävää ja helppoa. WordPress luotiin alunperin bloggailukäyttön ja on mukavaa, että bloggailukokemukseen panostetaan vielä nykyäänkin, vaikka käyttötarkoitus on vaihtunut enemmänkin kokonaisvaltaiseksi verkkosivualustaksi. Nykyään (2021) WordPressin kehittäjät keskittyvät entistä enemmän tekemään erityisesti artikkelisisällön kirjoittamisesta mahdollisimman häiriöttömän kokemuksen. Bloggarina ja kirjoittajasieluna tämä lämmittää erityisesti mieltä.
Blogi on yrityksen markkinoinnissa yksi ehdottomasti parhaita kanavia, totesin sen jo vuoden 2014 bloggauksessani.
Jos Gutenberg-editori ei ole sinulle tuttu, voit testata sen uusinta versiota ilman kirjautumista osoitteessa wordpress.org/gutenberg.
WordPress on moderni
Koodarieliitti hörähtää tässä kohtaa ja aivan tarkoituksella provosoin väliotsikon lauserakenteella.
Vuonna 2004 perustettua WordPressiä on kritisoitu sen vanhanaikaisuudesta tai tietoturvattomuudesta, siihen viittaa esimerkiksi saamamme kysymys: “Miten sanat ”laatu” ja ”WordPress” sopivat yhteen? Oletteko koskaan ajatuksella katsoneet miltä esimerkiksi wp-login.php -tiedosto näyttää?”. Monesti kuitenkin unohtuu, että vaikka niinsanotussa “coressa” eli pohjakoodissa on paljon vanhaakin, vuoden 2021 versio on melko moderni jatkuvan kehitystyön tuloksena. Moni ei esimerkiksi välttämättä tiedä että WordPressiä tehdään nykyään PHP:n lisäksi Reactilla, Vuella, Dust.js:llä ja monella muulla modernilla tekniikalla.
Myös mukana tuleva WP Rest API -rajapinta mahdollistaa hyvin monipuolisen käytön. Erilaiset headless-toteutukset ovat nykyään myös suosittuja. Tämä tarkoittaa sitä että sivuston voi toteuttaa halutessaan oikeastaan millä tekniikalla haluaa ja ylläpidon puoli säilyy silti käyttäjälle miellyttävänä. AMAssa vastasimme myös kysymykseen miksi itse emme (vielä) tee headless-toteutuksia.
WordPress kotisivut yritykselle kannattaa, koska se on tunnetuin ja turvallisin valinta
WordPressin käyttämiseen löytyy niin paljon vipuvoimaa, että olisi järjetöntä valita jokin pienempi alusta. Esimerkiksi vuonna 2019 perustettua TinaCMS:ää on kehuttu sen modernisuudesta ja selkeydestä, mutta sitten taas Hacker Newsin keskustelussa esimerkiksi on ollut hyviä pointteja siitä miksi sekään ei ole täydellinen. Edellä mainitun CMS:n markkinat ovat niin pienet, että sitä ei löydy enää edes listauksista. Kokonaan uusi alusta saattaa olla vuoden päästä kuollut ja kehityksessä jäljessä kun kukaan ei enää innostukaan jatkokehittämään pienessä porukassa. Sikäli surullinen lieveilmiö, että potentiaaliset kilpailijat eivät pääse kilpailemaan terveellä tavalla WordPress-jättiläisen kanssa kun kehitystä on verrattuna liian vähän tai se kuihtuu pois. Mutta sepä olisi kokonaan toisen bloggauksen aihe.
WordPressiä ja erityisesti Gutenberg-editoria kritisoidaan usein siitä, että muokkausnäkymä ei näytä samalta kuin sivusto vaan joutuu ikään kuin “hyppimään” sivuston ja hallintapaneelin välillä. Squarespace toivat tämän ajattelun kenties ensimmäisenä tekniikallaan, jossa kaikki muokkailu tapahtuu samasta näkymästä. On kuitenkin kyseenalaista tarvitseeko näin edes olla.
Ohjelmoijien suosiossa ovat myös erilaiset staattiset sivustogeneraattorit kuten Gatsby ja Jekyll. Näistä puuttuu yleensä kuitenkin hallinta kokonaan ja palataan vanhaan malliin, jossa muutokset koodataan suoraan tiedostoihin, jossa ainoastaan HTML:n on korvannut Markdown.
WordPress on tuttu ja turvallinen, ennakoitava ja mikä tärkeintä, apua löytyy aina niin kehittäjille kuin käyttäjillekin. Lisäosia ja vaihtoehtoja löytyy niin hyvässä kuin pahassakin. Se on ehdottomasti WordPressin suurin etu.
WordPress kotisivut yritykselle kannattaa edelleen vuonna 2021
WordPress puksuttaa eteenpäin tasaisesti. Uuden major version 5.7 ennustetaan julkaistavan maaliskuussa 2021 (Roadmap suomeksi). Lue blogimme puolelta myös miksi wordpress kotisivut yritykselle kannattaa tilata juuri digitoimistolta (ja mielellään meiltä 😉).
Pistä viestiä, jos kiinnostuit!