Duden digitiimi (Roni, Timi ja Arto) matkasivat torstaina Turkuun WordCampia varten, jonka oli määrä alkaa perjantaiaamuna. Paikkana Panimoravintola Koulun yläkerran tilat. Alakerta olikin jo tuttu WordPress Turku Meetupeista.
Yläkerta olikin hieman viihtyisämpi ja tilavampi, mutta ainakin valkokangas oli hieman liian pieni ja vanhanaikainen videotykki heitti kuvaa vielä pienemmäksi. Niistä esityksistä, joissa slideissä oli pienempi kontrasti, oli vaikeampi saada selkoa. Tilat olivat melko ahtaat, mutta toisaalta tämänkertaisessa WordCampissa olikin vain reilu sata osallistujaa, isommat tilat olisivat saattaneet jäädä väljäksi.
15min Lightning talk: How to measure, analyze and optimize your WordPress website
Marko Tanaskovic GoDaddylta aloitti mielenkiintoisesta aiheesta “How to measure, analyze and optimize your WordPress website”. Puhe oli enemmänkin yleisesti verkkosivujen kävijädatan analysoinnista ja kosketuspintaa varsinaisesti WordPressiin oli vähän, mutta kiinnostavaa siitä huolimatta. Google Analyticsin asennusohjeet esityksessä olivat omasta mielestäni tässä porukassa hieman eriskummallista, vaikka yleisössä olisikin ei-kehittäjiä.
#WCTKU starts with @thassalian and "How to measure, analyze and optimize your WordPress website". #wpfi #wcfi pic.twitter.com/DUyrCDgm0n
— Roni Laukkarinen (rolle.social) (@rolle) September 28, 2018
Takeawayna käteen jäi, että pitäisi katsoa hieman tarkemmin Google Analyticsin ominaisuuksia. En esimerkiksi tiennyt, että sivuston hidastumisesta voi asettaa automaattisia sähköpostihälytyksiä. Meillä toisaalta on tuo Admin Labs sitä varten. Marko antoi myös kattavan listan työkaluista, joita kannattaa käyttää analysoinnista tietoturvaan ja aina hakukoneoptimointiin asti. Osan näistä tiesinkin.
15min Lightning talk: Harvoin päivittyvän tiedon välimuistitus
Duden oma taustakehittäjä Timi Wahalahti oli puhumassa heti perään hieman teknisemmästä aiheesta, eli välimuistituksesta. Esityksessä oli mukana kuvitteellisen ravintolan demosivusto, joten nähtiin myös käytännön esimerkkejä.
So many times behind the scenes, finally at the stage! @wahalahti and "Caching rarely updated data in WordPress" #WPFI #WCTKU pic.twitter.com/ZdIynwT0dq
— WordCamp Turku (@WordCampTKU) September 28, 2018
Luvut kertovat miten paljon hyötyä on esimerkiksi transienttien käytöstä, Redisin käytöstä ja näistä yhdessä. Palvelimella oli yllättävän pieni merkitys jos välimuistitus on tehty tehokkaasti, esimerkiksi paljon parjattu Louhi suoritui testeistä hyvin – ainoana miinuksena että Redis-tukea ei tietenkään löydy.
Slidet tämä aamun esityksestäni "Harvoin päivittyvän tiedon välimuistitus" löytyy täältä https://t.co/1K6kf3azMb Blogaus tulossa ulos samasta aiheesta pian! #wctku #wpfi
— Timi Wahalahti (@wahalahti) September 28, 2018
15min Lightning talk: WordPressin penetraatiotestaus
Tiia Rantanen Zeelandilta aloitti kolmannen lightning talkin räväkästi vetoamalla Suomen lakiin tietomurrosta, että esityksen pohjalta asioiden yrittäminen saattaa olla lain vastaista. Penetraatiotestaus tarkoittaa tietoturvariskien ja hyökkäysvektoreiden löytämistä.
Kali Linux on hakkerointiin käytettävä Linux, jolla pystyy etsimään (ja hyödyntämään, huom. lainsäädäntö!) haavoittuvuuksia, esim. XSS:ää ja muita, murtamaan salasanoja, luomaan haittaohjelmia, haistelemaan ja tunnistamaan laitteita, verkkoja ja ohjelmia. Eli aika monipuolinen työkalu myös WordPress-sivustojen penetraatiotestaamiseen.
After some brute-force/dictionary crime tips we get a quick demo on how to penetrate WordPress. Interesting, dark and funny presentation, thanks @tirriainen! #WCTKU #wpfi pic.twitter.com/TbPZV8ywXP
— Roni Laukkarinen (rolle.social) (@rolle) September 28, 2018
Hauskaa että vinkiksi annettiin myös ihan suoria rikoksia (ei suositeltu käyttämään tosin!), eli esimerkkinä klassisin brute force tai dictionary -hyökkäys. Mielestäni WordCamp Turun mielenkiintoisin ja hauskin esitys.
Tauko
Tauon paikka, mutta kahvia ei ollut saatavilla mistään. Itse olen tämänkaltaisissa tapahtumissa tottunut kahviin, joten asia oli melkoinen pettymys. Moni kävikin ostamassa läheiseltä Ärrältä.
Some snacks and socializing before we continue with the speeches. #WCTKU #WPFI pic.twitter.com/wPKkoJhjTI
— WordCamp Turku (@WordCampTKU) September 28, 2018
Have no fear, Gutenberg is near
Gutenbergistä on hohkattu WordPress-piireissä nyt viimeisen vuoden ja viimeistään nyt käsillä olevan version myötä (4.9.8) se on tullut myös loppukäyttäjien ja asiakkaiden tietoon. Seravon Toni Laakson Gutenberg-esitys antaa hyvän peruskuvan siitä millaisia ongelmia Gutenberg yrittää ratkaista. Yksi keskeisimmistä asioista on verkkosivujen päivitettävyys.
Perinteisesti WordPressin ylläpitonäkymä näyttää erilaiselta verrattuna sivustoon, eikä aina ihan tiedä mistä pitäisi päivittää mitäkin (etenkään silloin jos tekijä on suunnitellut ylläpitonäkymän huonosti tai haastavasti). Gutenbergiin suunnitellaan lohkot, joita voi lisätä ja ne myös näyttävät ylläpidossa samalta kuin varsinaisen sivuston puolella. WordCamp Europessa Gutenbergistä puhuttiin tänä(kin) vuonna todella paljon ja vähintään 5.0 versiossa se “pakotetaan” käyttäjälle. Toki Classic Editoria voi käyttää jatkossakin, lisäosan kautta.
On WordPress websites often you really don't know which part updates which, #Gutenberg tries to make that process more clear. #wpfi #WCTKU pic.twitter.com/W4F4u6LUv9
— Roni Laukkarinen (rolle.social) (@rolle) September 28, 2018
Gutenberg täytyy ottaa ehdottomasti käyttöön useammalla sivustolla, ainakin niillä, joilla sivusto rakentuu modulaarisesti eikä dataa tarvitse välttämättä kierrättää useammalla alasivulle.
Mielenkiintoinen aihe, joka herättää varmasti keskustelua jatkossakin, on kyse sen verran merkittävästä ja tuoreesta muutoksesta WordPressissä. Itse talk jäi hieman pintapuoliseksi, mutta tunnin suola olikin jatkokeskustelu. Muistutti siitä, että pitääkin käyttää Gutenbergiä hieman enemmän sille sopivissa projekteissa. Jos ei tuotannossa niin sitten omissa viritelmissä.
The Web Accessibility Directive — What You Need to Know
Danielin esityksessä käytiin hyvin läpi siitä miten tuleva (moneen kertaan viivästynyt) EU:n direktiivi vaikuttaa verkkosivuihin, uusiin ja vanhoihin. Kevään WordCamp Jyväskylässä kävin esityksessäni oikeastaan läpi kaikkea muuta kuin direktiiviin liittyvää, joten vaikka kuivahkoa byrokratiaa sivuttiinkin, oli mukavaa kuulla mm. millaisissa sivuissa WCAG 2.0 AA on edellytys vuoteen 2021 mennessä (TL;DR: Julkishallintojen ja yleisten isojen pörssiyritysten kuten pankkien sivut).
You should use accessibility plugins with Contact Form 7 and Gravity Forms, they are NOT accessible enough by default, states @danielCK.
Contact Form 7: https://t.co/Mrr8lE3ev7
Gravity Forms: https://t.co/DTijQ1i0Gi
— Roni Laukkarinen (rolle.social) (@rolle) September 28, 2018
Slides to my #WCTKU talk on the EU Web Accessibility Directive: https://t.co/Mi5OnImLFV
— Daniel Koskinen (@danielCK) September 28, 2018
Why don’t they get me?
Lounaan jälkeen jatkettiin parilla lyhemmällä talkilla, joista ensimmäisen piti Koodarikuiskaajan Elisa Heikura. Esitys käsitteli kommunikaatiota kehittäjien ja bisnes-ihmisten välillä. Eli etenkin jos koodarina mietit miten tulisit paremmin ymmärretyksi, tämä setti oli juuri sinua varten.
Why don’t they get me? @Elisaliisa covers different situations where #developers and business people don´t share the same views. Three pro tips: simplify, ask questions and tell your side of the story. #wctku #wpfi #communication #kommunikointi pic.twitter.com/02JYzhpdrM
— Kenda (@kenda_x) September 28, 2018
Panel discussion: What matters when choosing hosting for a WordPress site?
Seuraavana minä pääsin lauteille kolmen muun hosting-sankarin kanssa. WordCamp Turussa järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa paneelikeskustelu, jota tällä kertaa johti Sami Keijonen (Foxland / 10up). Keskusteluun osallistui Zonerin luotsaaman WP-Cloudin Joonas Vanhatapio, Seravon luotsaaman WP-Palvelun Otto Kekäläinen ja Flo Appsin Tapio Nurminen. Homma lähti käyntiin järjestäjien ennalta mietittyjen kysymyksien voimin ja pohdinnassa oli mm. mikä on spessua juuri WordPress-hostaamisessa. Läpi käytiin myös asioita välimuistituksesta aina geolokaation tärkeyteen (tai irrelevanttiuteen).
#digitoimistodude and @rolle is making a history! In panel Roni is telling why we have our own servers, how that works and what benefits clients get with that approach #wctku https://t.co/v1ZSHorqjW
— Timi Wahalahti (@wahalahti) September 28, 2018
Näin panelistin näkökulmasta paneeli oli oikein sujuva ja aika paljon tulikin komppailtua muiden panelistien vastauksia. Yleisökysymyksille olisi voinut jättää enemmän aikaa, sillä tällä kertaa niitä kuultiin vain kaksi kappaletta.
Personalization at Scale: Building with containers
Päivän toisen kansainvälisen talkin aika (vaikka paria lukuunottamatta kaikki esitykset olivatkin englanniksi). Amerikkalainen terveysalan analyytikko Todd McMurtrey ei puhunut Docker containereista, vaan markkinoinnin automaatiosta. Esityksestä jäi käteen mm. kävijän polku, mutta hyvin vähän käytäntöä sain devaajana irti. Esimerkiksi yleisökysymykseen olisin toivonut saavani vastaukseksi konkreettisia WordPress-lisäosia, mutta paljastui että WordPress teknologiaratkaisuna ei ollut esityksessä niin keskeinen kuin olisi voinut kuvitella. Varmasti joillekin ihan hyödyllinen.
Personalization at Scale: Building with containers by @YoTodd. Create a better experience for users. #wctku #wpfi pic.twitter.com/C57aQGqQVi
— Kenda (@kenda_x) September 28, 2018
Viimeisen esityksen peruuntuminen – tilalle Otto Kekäläinen ja 10 asiaa tietokannasta jotka jokaisen kehittäjän tulisi tietää
Viimeisenä olisi ollut Ilmari Wärrin esitys aiheesta “Case University of Turku: Making a lot of sites with WordPress”, joka olisi kiinnostanut, mutta ilmeisesti sairastapauksen vuoksi esitys peruuntui. Tilalle tuli Otto aiheellaan, jonka hän sattumoisin jo esitti syyskuun WordPress Jyväskylä Meetupissa. Oli siis aika mennä hotellille huilimaan, jotta riittäisi energiaa illan afterpatyihin.
Afterpartyt
Jatkopirskeet olivat pienemmässä huoneessa ja siinähän ne sujuivat perimmäisessä nurkassa keskieurooppalaistyylistä panimoravintolan olutta juodessa. Loppuilta sujuikin sitten railakkaasti eri firmojen kuten Aucorin, Unfairin, Vincitin, Multimin ja ApinaPressin kollegoiden kanssa.
After party is starting! We are at Historian luokka in Panimoravintola Koulu. Remember to bring your badge to get a drink voucher. #WCTKU #WPFI pic.twitter.com/PAVwWGcfUJ
— WordCamp Turku (@WordCampTKU) September 28, 2018
It’s a wrap! Next: WordCamp Nordic
Tapahtumassa julkistettiin seuraava WordCamp, joka on WordCamp Nordic ja tällä kertaa Helsingissä keväällä 2019. Todennäköisesti näemme taas siellä!